MENY hamburgermeny Close-menu button

Bidos

Bidos er samenes nasjonalrett og består tradisjonelt av reinsdyrkjøtt, kraft, poteter, gulrøtter og løk. Den samiske kjøttsuppen benyttes ofte som festmat, og den er stappfull av både smak og varme.

Publisert 06. februar 2023 kl. 08.44

I følge www.snl.no er kjøttkraft en sentral ingrediens i den opprinnelige oppskriften. Kraft kokes ved at kjøtt og bein av rein trekkes i vann, gjerne i flere timer. På den måten får man en smakfull og næringsrik kraft eller buljong som utgangspunkt. Gulrot, løk og potet tilsettes kraften, sammen med kjøtt oppdelt i biter. Grønnsakene kokes møre, og retten smaksettes med salt, pepper og gjerne urter.  ​

Bidos med jevning 

Det finnes ulike varianter av Bidos, og mange foretrekker å jevne krafta til en slags brun saus som reinkjøttet skal trekke i. Denne fremgangsmåten har vi testet i vår oppskrift. Bidos, også skrevet Biđos eller Biđus, lages tradisjonelt med reinsdyrkjøtt fra lår eller bog. Du kan. Også bruke annet kjøtt av reinsdyr som egner seg for koking. 

Oppskrift 
Bidos 

Ingredienser 
4 personer: 

800 gr lår eller bog av reinsdyr 
6 stk store poteter 
4 stk gulrøtter 
1 stk løk
1.5 liter viltkraft 
4 ss hvetemel 
Salt/pepper 
Sukkerkulør 

Slik gjør du: 

  1. Del kjøttet i mellomstore biter, potetene i to og gulrøtter og løk i tykke skiver. 
  2. Ha kjøtt og viltkraft i en gryte. Rør sammen hvetemel med 4 dl vann, og ha det over i gryta. Kok opp under omrøring. 
  3. Når det koker tilsettes potetene, gulrøttene og løken. 
  4. La det putre på middels varme til grønnsaker og kjøtt er mørt. 
  5. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere farge kan du tilsette noen dråper sukkerkulør. ​​​