Bidos er samenes nasjonalrett og består tradisjonelt av reinsdyrkjøtt, kraft, poteter, gulrøtter og løk. Den samiske kjøttsuppen benyttes ofte som festmat, og den er stappfull av både smak og varme.

Bidos

Bidos er samenes nasjonalrett og består tradisjonelt av reinsdyrkjøtt, kraft, poteter, gulrøtter og løk. Den samiske kjøttsuppen benyttes ofte som festmat, og den er stappfull av både smak og varme.

EnkelOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Bidos:

800 g

reinsdyrbog

6 stk

store poteter

4 stk

gulrot

1 stk

løk

1 ss

smør

1.5 l

viltkraft

4 ss

hvetemel

1 ts

salt

1 ts

pepper

Om Bidos

I følge www.snl.no er kjøttkraft en sentral ingrediens i den opprinnelige oppskriften. Kraft kokes ved at kjøtt og bein av rein trekkes i vann, gjerne i flere timer. På den måten får man en smakfull og næringsrik kraft eller buljong som utgangspunkt. Gulrot, løk og potet tilsettes kraften, sammen med kjøtt oppdelt i biter. Grønnsakene kokes møre, og retten smaksettes med salt, pepper og gjerne urter.  ​

Slik gjør du:

Bidos:

Del kjøttet, potetene og gulrøttene og løken i mellomstore biter. 

 

Varm opp en stekepanne med smør og brun kjøttet i flere omganger, slik at kjøttet får en fin stekeskorpe. Ha alt kjøttet i en gryte og tilsett kraft. Rør sammen hvetemel med 4 dl vann til en jevning, og ha det over i gryta. Kok opp under omrøring. 

Når kjøttet begynner å bli mørt tilsettes potetene, gulrøttene og løken. 

La det putre på middels varme til grønnsaker og kjøtt er mørt. 

 

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere farge kan du tilsette noen dråper sukkerkulør. ​​​

Bidos med jevning 

Det finnes ulike varianter av Bidos, og mange foretrekker å jevne kraften til en slags brun saus som reinkjøttet skal trekke i. Denne fremgangsmåten har vi testet i vår oppskrift. Bidos, også skrevet  Biđos eller Biđus, lages tradisjonelt med reinsdyrkjøtt fra lår eller bog. Du kan også bruke annet kjøtt av reinsdyr som egner seg for koking. 

Her finner du flere oppskrifter med reinsdyr