Brytebrød

Brytebrød er godt til både karbonader, stek og suppe. Penslet med hvitløkssmør gir det ekstra god smak. Du kan også fylle det med ost, soltørkede tomater eller pesto.

Publisert: 21. juni 2021 kl. 19.21

Sist oppdatert: 21. juni 2021 kl. 13.07

Oppskrift 
Brytebrød 

Ingredienser 
4 personer: 

75 g margarin 
3 dl melk 
700 gram hvetemel 
1 ts salt 
1 ss sukker 
1 pk tørrgjær 
1 stk egg 

Pensling: 
3 ss bladpersille (finhakket) 
3 fedd hvitløk 
200 gr smør ​

Slik gjør du: 

  1. Smelt margarinen og bland den sammen med melken. 
  2. Ha hvetemel, sukker og salt i en bakebolle og tilsett melke- og margarinblandingen. Kjør på lav hastighet i kjøkkenmaskinen i fem minutter. Tilsett tørrgjær etter et par minutter. 
  3. Tilsett egg og kjør videre på middels hastighet i fem minutter, til deigen slipper bollen. 
  4. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i cirka 1 time, til deigen har dobbel størrelse. 
  5. Varm opp stekeovnen til 225 grader. 
  6. Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og rull deigen ut til en pølse. Del i 8 like store emner og trill emnene til jevne og fine rundstykker. 
  7. Pensle en paiform på 26 centimeter med smør, og legg emnene tett inntil hverandre i paiformen. Legg en i midten og resten rundt i en sirkel. 
  8. Dekk brytebrødet med et kjøkkenhåndkle og etterhev i 30 minutter. 
  9. Varm opp stekeovnen til 225 grader. 
  10. Varm opp en kjele på middels varme med smør og tilsett finhakket hvitløk og persille. La det småkoke på lav varme i 2 minutter. 
  11. Pensle brytebrødet med hvitløkssmøret og avslutt med litt grovkornet salt. 
  12. Stek på midterste rille i 15 minutter, til brytebrødet har en fin og gyllen farge. 
  13. Avkjøl brytebrødet på en rist i 10 minutter før servering. ​

 

Brytebrød passer godt til disse oppskriftene: