Fish and chips

Fish and chips er en engelsk rett som serveres på både gatekjøkken, puber og restauranter i mange land. Når man omtaler kombinasjonen av frityrkokt fisk og potet brukes ofte navnet «fish and chips», også i Norge.

Enkel60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Tartarsaus:

3 stk

eggeplommer

1 ss

dijonsennep

3 ss

hvitvinseddik

1.5 dl

rapsolje

0.5 ts

salt

0.5 ts

pepper

0.5 stk

sitron

0.5 stk

rødløk

5 skiver

syltegaurk

1 ss

kapers

1 neve

frisk persille

5 stk

grønne oliven

Fish and chips:

100 g

siktet hvetemel

50 g

maizena

1 ts

bakepulver

200 ml

kald øl

1 ts

salt

800 g

torskefilet

2 dl

siktet hvetemel

8 stk

poteter

1 l

frityrolje

Tilbehør:

Til fish and chips er det mest vanlig å bruke torsk, men du kan også bruke fisk som sei og hyse. 

Slik gjør du:

Tartarsaus:

Pisk sammen eggeplommene, dijonsennep og hvitvinseddik, og hell oljen gradvis i en jevn strøm til du har en tykk, kremaktig majones. Krydre etter smak og tilsett en skvis sitron.

 

 

Finhakk rødløk, sylteagurk, kapers, persille og oliven, og rør det inn i majonesen. Sausen skal være fyldig og klumpete.

Fish and chips:

Bland sammen hvetemel, maizena og bakepulver, og visp inn øl til du har en jevn røre. Tilsett salt.

 

Del fisken i passe store stykker. Vend fiskebitene i litt hvetemel og dypp de så i frityrrøren.

Del potetene i tykke staver.

Varm opp en tykkbunnet kjele med frityrolje til 180 grader. Friter chipsene i 5-6 minutter. Sett til side på kjøkkenpapir.

Ha fiskefiletene i den samme oljen, og friter i cirka 5 minutter, til fisken er gyllen. Ha fisken over på et kjøkkenpapir. Du kan holde fisken varm i stekeovnen på 100 grader.

 

Øk varmen på oljen til 200 grader. Legg chipsen tilbake i oljen i ytterligere 2–3 minutter, og ha dem over på kjøkkenpapir. Server fish and chips med tartarsaus og en skvis sitron.

Tips:

I Storbritannia blir fish and chips vanligvis servert med salt og eddik, gjerne malteddik. Med årene har det også blitt mer vanlig med tilbehør som ertestuing, karrisaus, majones og ketchup. I Norge serveres den ofte med remulade.

Flerer oppskrifter med torsk