MENY hamburgermeny Close-menu button

Fish and chips

Fish and chips er en engelsk rett som serveres på både gatekjøkken, puber og restauranter i mange land. Når man omtaler kombinasjonen av frityrkokt fisk og potet brukes ofte navnet «fish and chips», også i Norge.

Publisert 29. august 2021 kl. 10.28

Til fish and chips er det mest vanlig å bruke torsk, men du kan også bruke fisk som sei og hyse. I Storbritannia blir fish and chips vanligvis servert med salt og eddik, gjerne malteddik. Med årene har det også blitt mer vanlig med tilbehør som ertestuing, karrisaus, majones og ketchup. I Norge serveres den ofte med remulade.

Oppskrift
Fish and chips

Ingredienser
4 personer:

Tartarsaus:

3 stk eggeplommer 
1 ss dijonsennep
3 ss hvitvinseddik
1.5 dl rapsolje
Salt/pepper
0.5 stk sitron
0.5 stk rødløk
5 stk sylteagurk i skiver
1 ss kapers
1 håndfull persille
4–5 grønne oliven
Fish and chips:
12 ss hvetemel
6 ss maizena
200 ml øl
Klype salt
600 gr torskefilet
2 dl hvetemel
8 stk poteter
1 liter frityrolje

Slik gjør du:

Tartarsaus:

  1. Pisk sammen eggeplommene, dijonsennep og hvitvinseddik, og hell oljen gradvis i en jevn strøm til du har en tykk, kremaktig majones. Krydre etter smak og tilsett en skvis sitron.
  2. Finhakk rødløk, sylteagurk, kapers, persille og oliven, og rør det inn i majonesen. Sausen skal være fyldig og klumpete.

Fish and chips:

  1. Bland sammen hvetemel og maizena, og visp inn øl til du har en jevn røre. Tilsett en klype salt.
  2. Del fisken i passe store stykker. Vend fiskebitene i litt hvetemel og dypp de så i frityrrøren.
  3. Del potetene i tykke staver.
  4. Varm opp en tykkbunnet kjele med frityrolje til 180 grader. Friter chipsene i 5-6 minutter. Sett til side på kjøkkenpapir.
  5. Ha fiskefiletene i den samme oljen, og friter i cirka 5 minutter, til fisken er gyllen. Ha fisken over på et kjøkkenpapir. Du kan holde fisken varm i stekeovnen på 100 grader.
  6. Øk varmen på oljen til 200 grader. Legg chipsen tilbake i oljen i ytterligere 2–3 minutter, og ha dem over på kjøkkenpapir. Server fish and chips med tartarsaus og en skvis sitron.