MENY hamburgermeny Close-menu button
Granskuddsirup smaker helt nydelig i alt fra en frisk sommerdrink til saus til både viltkjøttet og iskremen. Når de lysegrønne granskuddene titter frem på våren, da er det tid for å plukke dem.

Granskuddsirup

Granskuddsirup smaker helt nydelig i alt fra en frisk sommerdrink til saus til både viltkjøttet og iskremen. Når de lysegrønne granskuddene titter frem på våren, da er det tid for å plukke dem.

Publisert 24. mai 2022 kl. 08.19

Granskuddsirup smaker nydelig på for eksempel is, ost, pannekake og brød. Du kan bruke den i brøddeigen, i drinker, du kan sylte den og lage både pesto og olje. Jo lenger du koker granskuddsirupen, jo seigere og mørkere blir den. Det er litt smak og behag.  

Se innslaget på God Morgen Norge, TV2 der Anine Gutubakken Byles forteller om ville vekster i matlaging.

Når kan granskudd plukkes? 

Når de skyter skudd og vokser seg til lubne, myke og små dusker, da er de klare. De har en lysegrønn, sterk og frisk farge, og du finner dem derfor lett når de først springer ut. 

Oppskrift
Granskuddsirup 

Ingredienser 
1 porsjon: 

15 dl granskudd 
Ca. 1.8 l vann 
1 kg sukker 

Slik gjør du: 

  1. Plukk granskuddene når de er lyse og myke på tuppene på våren.  
  2. Ha granskuddene i en vid kjele og fyll opp med vann slik at det så vidt dekker granskuddene.  
  3. Kok opp og la det småkoke uten lokk i ca. 40 minutter.  
  4. Bruk et klede eller en tett sil og sil av granskuddene.  
  5. Mål opp granskuddsaften og beregn 2 deler sukker på 3 deler væske.  
  6. La det koke opp på middels varme, og la det koke til væsken tykner og får en tynn sirupkonsistens. Bruk en skje og fjern hvitt skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis i kokingen. 
  7. Når sirupen skifter farge til rosa eller mørkere rødbrun (det kommer an på hvor mye den har kokt inn), så tar du kjelen av platen. Sirupen vil tykne etter hvert som den blir kald. 
  8. Hell den ferdige sirupen over på en ren flaske eller et glass. ​
Anine - granskudd kopi.jpg

Prøv granskuddsirup i brødbaksten.