MENY hamburgermeny Close-menu button
Hjortegryte

Hjortegryte

Hjortegryte er en klassisk høstrett som er stappfull av mørt kjøtt, deilige grønnsaker, nydelig smak av timian, høstens kantareller og syrlige rips.

Hjortegryte kan lages på mange måter. Du kan for eksempel bytte ut noe av kjøttbuljongen med øl eller portvin. Er du glad i erter, blomkål, pastinakk eller poteter i gryta, så passer det godt til også.  

Hjortgryte til hverdags og fest 

Viltkjøtt er for mange en eksklusiv råvare, så en hjortegryte kan du gjerne servere i selskap. I en undersøkelse gjort av Innovasjon Norge kommer det frem at i den norske befolkning er det elg, rein, og hjort det spises mest av når det kommer til viltkjøtt. Den gode smaken er den fremste driveren blant befolkningen til å spise mer viltkjøtt. Hele 6 av 10 oppgir at god smak er en av de viktigste grunnene til at de ønsker å spise mer viltkjøtt.  ​

Oppskrift
Hjortegryte

Ingredienser
4 personer

5 sjalottløk 
1 fedd hvitløk 
200 gr blandet sopp 
800 gr grytekjøtt av hjort 
1 ts salt 
1 ts pepper 
2 ss smør 
8 dl kjøttbuljong 
3 ss søt soyasaus 
2 ts timian 
3 gulrøtter 
1 sellerirot 
150 gr rosenkål 
2 ss crème Fraîche 
125 gr rips ​

Slik gjør du

  1. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Del soppen i mindre biter og grytekjøttet av hjort i middels store biter på ca. 2 x 2 cm. Krydre kjøttet med salt og pepper.  
  2. Varm opp en stekepanne på middels høy varme og fres sjalottløken og hvitløken i et par minutter. Tilsett kjøttet og brun det godt – gjerne i flere omganger slik at du ikke har for mye i stekepannen. 
  3. Ha løk, kjøtt og sopp over i en gryte og tilsett kjøttbuljong, søt soyasaus og timian. La det koke på middels varme til kjøttet begynner å bli mørt.  
  4. Del gulrøtter og sellerirot i skiver, og rosenkålen i to.  
  5. Ha grønnsakene i gryta, og la den putre på middels varme til grønnsakene er møre. 
  6. Tilsett creme fraiche og rips til slutt, og smak til med salt og pepper. Server hjortegryte med godt brød, kokte poteter eller potetmos.  ​