Primus om vinteren

Primus på vinteren

Mange vegrer seg for å ta med primus på vinteren fordi det kan være for kaldt for å bruke gass. Vi gir deg noen smarte tips som til bruk av primus i kuldegrader.

Publisert: 10. februar 2022 kl. 08.38

Sist oppdatert: 06. februar 2023 kl. 13.08

Jo kaldere det er, jo dårligere blir effekten på gassen fordi trykket i gassbeholderen synker. Dette gjør at primusen brenner med lavere effekt eller kanskje ikke i det hele tatt fordi den flytende gassen i beholderen fordamper dårligere jo kaldere det blir. Men med både vintergass og smarte tips kan du fint varme opp maten eller koke vann i kuldegrader. Vi testet lasagne på primusen i -10° C med suksess. Det tok rundt 25 minutter på lavt bluss til lasagnen var gjennomvarm og osten hadde smeltet. Her er våre beste tips til bruk av primus i kuldegrader: 

  • Finn et egnet sted for å sette opp primusen. Vinden er ofte den største fienden, så finn deg et sted der primusen kan stå i le. Eventuelt kan du bygge en levegg av snø eller bruke et sitteunderlag som levegg. (Pass på at den ikke står for nærme varmen). 
  • Plasser primusen på en stein slik snøen ikke smelter, og primusen velter. Stødig underlag er alltid viktig ved bruk av primus. 
  • Om gassboksen er kald, så brenner den også dårlig. Varm den eventuelt på innsiden av jakka eller i soveposen før bruk. 

Vintergass til primus 

Siden 2000-tallet har det blitt mer vanlig med gassbrenner, mye fordi de er enkle å bruke og man kan finne mange rimelige varianter. Til bruk i kuldegrader fungerer imidlertid ikke alle typer gassbrennere. Spesielt ikke ved sterk kulde. Men i dag kan man få kjøpt vintergass fra både Coleman og Primus, hvor produsentene lover at gassen tåler henholdsvis -27° C og -22° C. Det er mange faktorer som spiller inn på hvor lenge gassen holder, blant annet vindstyrken. 

Primusens historie 

Mange omtaler de ulike kokeapparatene for primus, kanskje fordi Primus var det første sotfrie parafin-kjøkkenet som kom. Det ble designet av Frans W. Lindqvist i 1892 i Stockholm. Bare noen få år senere begynte polfarerne å bruke primus på sine ekspedisjoner. Blant annet brukte Roald Amundsen et parafinkjøkken fra Primus da han gikk til Sydpolen.

Multifuel for ekstrem kulde 

Skal du ut i ekstrem kulde, så anbefales det å velge et multifuel-apparat som brenner på bensin, parafin og lampeolje. Her gir alle brenselstypene høy effekt og et multifuel-apparat fungerer i svært kalde temperaturer. 

Vinterprimus-2.jpg