En klassisk Pavlova skal være myk inni og sprø utenpå, og den skal bugne med krem og bær. Vi gikk for en sommerlig krans til 17.-mai-festen, men du kan fint servere den som porsjonskaker også.

Pavlova

En klassisk Pavlova skal være myk inni og sprø utenpå, og den skal bugne med krem og bær. Vi gikk for en sommerlig krans til 17.-mai-festen, men du kan fint servere den som porsjonskaker også.

MiddelsOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Marengs:

6 stk

eggehviter

330 g

sukker

1 ts

eplecidereddik

1 ts

maizena

Krem:

5 dl

kremfløte

2 ss

sukker

Pynt:

1 dl

tyttebær

1 dl

bringebær

1 dl

blåbær

3 stilker

frisk mynte

8 stk

stemorsblomster

Tips:

Eggeplomme og fett kan gjøre at eggehviten ikke blir stiv 

Et godt tips er å skille eggehvitene fra plommen når de er kalde, da er det lettere å skille dem. La eggehvitene bli romtempererte før du begynner å lage pavlovaen. 

Unngå fett i bakebollen, og sørg for at bakebollen er helt tørr. Det er enklere å rengjøre bakeboller av glass eller metall, så de anbefales. 

Slik gjør du:

Marengs:

 

Varm opp stekeovnen til 160 °C. 

 

Ha bakepapir på en stekeplate og tegn opp en sirkel på ca. 27 cm midt på bakepapiret. Tegn så en sirkel i sirkelen som måler ca. 20 cm. 

Ha eggehvitene i bakebollen og pisk sakte til du har et mykt skum. Skru opp hastigheten og pisk videre til du har stive topper. Tilsett så litt og litt sukker og eplecidereddiken. Når alt sukkeret er blandet inn, piskes marengsen til den er stiv. Ha i maizena når den er ferdig og pisk til den er blandet inn. Marengsen er ferdig når den er stiv og blank, og du kan holde bakebollen opp ned uten at marengsen faller ut. 

Tips:

Om du pisker eggehvitene for lenge blir marengsen for fast og den mister fuktigheten. Da vil ikke pavlovaen bli så sprø som du ønsker og den kan kollapse under steking.

Om du overpisker etter at sukker er tilsatt kan pavlovaen sprekke under steking. 

Bruk en sleiv og legg marengs i sirkelen du har tegnet opp. Bruk en skje for å forme den litt på toppen. Jeg lagde små spiraler bortover. Du kan også lage en liten fordypning rundt slik at kantene blir litt høyere og du vil få plass til mer krem. 

 

Senk temperaturen på stekeovnen til 100 °C, og sett stekeplaten på midterste rille. Stekes i 90 minutter. Når pavlovaen er ferdig skrur du av stekeovnen og setter døren på gløtt med en sleiv slik at pavlovaen kan tørke og få den sprø overflaten som er så god. 

Krem:

 

Ha kald kremfløte i bakebollen og pisk på høy hastighet mens du tilsetter sukkeret en spiseskje av gangen.

 

Pisk til du har en fast og silkemyk krem. Følg med så ikke kremen blir overpisket og sprekker. 

Pynt:

 

Pynt med bær som tyttebær, bringebær og blåbær. Pavlova som en krans blir ekstra sommerlig og fin om du pynter med litt mynteblader og stemorsblomster. 

 

Tips:

Stemorsblomster er en av de blomstene som er spiselige. Andre spiselige blomster er: Roser, nellik, lavendel, løvetann, geitrams, ringblomst og blomkarse. 

Her finner du flere oppskrifter med bær