MENY hamburgermeny Close-menu button

Reinsdyrstek

Ikke bare er reinsdyrkjøttet magert, det inneholder også et høyere innhold av vitaminer og mineraler. Reinsdyrstek med en kremet viltsaus, grønnsaker og tyttebær er et festmåltid med en herlig viltsmak.

​​​​Reinsdyrstek ​er magert med et fettinnhold på kun 2 prosent. Storfe har til sammenligning et fettinnhold på 9 prosent og lam ligger på 17 prosent. Årsaken til at viltkjøtt er både sunnere og magrere kommer av både kostholdet og at de er mer aktive enn andre dyr. Reinsdyrets kosthold består for eksempel av lav om vinteren og grønne planter om sommeren. Viltkjøtt er også magrere fordi fettet som regel ikke er marmorert i kjøttstykket, slik som i tamdyr.  

Oppskrift 
Reinsdyrstek 

Ingredienser
4 personer: 

1,5 kg surret reinsdyrstek 
1 ts salt 
1 ts pepper 
1 stk løk 
5 dl vann 
2 ss smør 
Viltsaus: 
2 ss smør 
2.5 ss hvetemel 
8 dl viltkraft 
3 dl matfløte 
2 skiver brunost 
Salt/pepper 
Potetmos:  
800 gr poteter 
2 ss smør  
1 dl melk  
Salt/pepper  
Grønnsaker: 
4 gulrøtter (litt salt til vannet) 
1 ss smør  
250 gr sopp  
1 stk brokkoli 

Slik gjør du

 

  1. Gni reinsdyrsteken godt inn med salt og pepper. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken og legg den i en langpanne sammen med løk i båter. Tilsett vann og smør, og sett langpannen i stekeovnen på 125°C. Steketid er ca. 2 timer. 

Ved 65 grader er steken rosa, ved 72 grader er den gjennomstekt. 

Viltsaus: 

 

  1. Varm opp en kjele på middels høy varme med smør, la det smelte og ha i melet. Rør dette på middels varme til du får en fin og brun sausbruning.  
  2. Ha i viltkraft, og kok opp mens du rører. La det småkoke i 15 minutter. Pass på å røre jevnlig i kjelen.  
  3. Smak til med litt salt, og ha i brunost og fløte. Når reinsdyrsteken er ferdig kan du tilsette stekesjyen i sausen. La så sausen småkoke i 5 minutter. 

Potetmos: 

  1. Kok opp en kjele med vann. Skrell og del potetene i små biter og ha dem over i det kokende vannet. La det koke til potetene er myke, cirka 30 minutter.  
  2. Hell av kokevannet og tilsett smør og melk. Mos det hel sammen til du har en jevn og klumpfri potetmos. Smak til med salt og pepper.  

Grønnsaker: ​

  1. Kok gulrøttene i saltet vann til de er litt underkokt, da smaker de best. 
  2. Del soppen i skiver, og varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør. Stek soppen til den er gyllen.  
  3. Gi brokkolien et raskt oppkok. 
  4. Server reinsdyrstek i skiver med potetmos, gulrøtter, brokkoli, stekt sopp og tyttebær.