Stekt ørret med ertepuré

Stekt ørret med ertepuré, poteter, asparges og hvitvinssmør smaker smaker helt nydelig på varme sommerdager.

Publisert 26. mai 2021 kl. 15.13

Det er anbefalt å spise fisk tre ganger i uken. Fet fisk inneholder 7-25 % av det verdifulle fiskefettet og rikelig med vitamin D. Fet fisk, som laks, ørret, makrell og kveite, er faste i kjøttet og går ikke så lett i stykker under tilberedning. De egner seg derfor til woking, steking og grilling, så stekt ørret kan like gjerne tilberedes på grillen i sommervarmen. For å unngå at fisken brenner seg fast på grillen, kan du bruke aluminiumsfolie eller du kan pensle undersiden av fisken med litt deilig olivenolje eller melk før du legger den på grillen.

Stekt ørret og tilbehør

Mange sverger til kokte poteter, rømme og agurksalat til stekt ørret, men det er mye du kan servere ved siden av den smakfulle fisken. Friskt tilbehør som ertepuré og hvitvinssmør, spicy teriyakisaus med sprø grønnsaker eller en kremet risotto med tomater og asparges er også godt følge på en fisketallerken med stekt ørret.

Oppskrift
Stekt ørret med ertepuré

Ingredienser
4 porsjoner:

8 poteter
Stekt ørret:
1 ss smør
1 ts salt
1 ts pepper
500 gram ørretfilet med skinn
Ertepuré:
400 gr frosne erter
3 ss smør
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
Asparges:
12 stk asparges
Vann
0.5 ts salt
1 ss smør
Hvitvinssmør:
1 stk sjalottløk
1 ss smør (til steking)
200 gr smør
3 dl hvitvin
1 ss finhakket gressløk
Salt
Pepper

Slik gjør du:

  1. Kok opp en kjele med vann og kok potetene møre.

Stekt ørret:

  1. Krydre ørretfiletene med salt og pepper.
  2. Varm opp en stekepanne med smør og stek ørretfiletene med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt og fisken er gyllen og akkurat gjennomstekt.

Ertepuré:

  1. Kok ertene i en kjele med vann i et par minutter.
  2. Sil av vannet og kjør ertene i en hurtigmikser eller en stavmikser. Tilsett smøret når du er halvveis og smak til med salt og pepper når du har fått en fin og kremet pure.

Smørdampet asparges:

  1. Kutt aspargesene slik at du har de grønne toppene igjen.
  2. Kok opp en kjele med litt vann og salt. Ha aspargesen i kjelen sammen med smøret og damp under lokk i ca. 3 minutter.

Hvitvinssmør:

  1. Finhakk sjalottløken og fres det i en kjele med smør til den er blank.
  2. Tilsett smør og hvitvin og la det putre på middels varme i noen minutter.
  3. Sil av løken. Finhakk gressløken og ha den over i sausen. Smak til med salt og pepper.

Del potetene i skiver og dander sammen med ertepuré, asparges og hvitvinssmør sammen med den stekte ørreten.​