Kjøttboller kan brukes til både pasta, i en baguette, som en rett på tapas-bodet eller enkelt og greit med potetmos, rørte tyttebær og fløtesaus. Og vi kan love deg at de blir vilt gode med kjøttdeig av reinsdyr.

Kjøttboller i fløtesaus

Kjøttboller kan brukes til både pasta, i en baguette, som en rett på tapasbordet eller enkelt og greit med potetmos, rørte tyttebær og fløtesaus. Og vi kan love deg at de blir vilt gode med kjøttdeig av reinsdyr.

Publisert 03. mars 2023 kl. 08.33

Oppskrift
Kjøttboller i fløtesaus

Ingredienser
4 personer:

0.5 stk løk
1 lite fedd hvitløk
500 gr kjøttdeig av reinsdyr
1 dl brødrasp
1 stk egg
0.25 ts allehånde
0.5 ts salt
1 ts pepper
1 ss smør
Fløtesaus:
3 ss smør
3 ss mel
6 dl viltkraft
3 dl fløte
1 ss søt soyasaus
Potetmos:  
800 gr poteter 
2 ss smør  
1 dl melk  
Salt/pepper  
Tilbehør:
Bladpersille
Rørte tyttebær

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og hvitløk, og ha det over i en bolle. Tilsett kjøttdeig, brødrasp, egg, allehånde, salt og pepper, og kna det godt sammen.
  2. Form deigen til små kjøttboller med hendene. Ha gjerne litt vann på hendene, da er det enklere å forme dem. 
  3. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør, og stek kjøttbollene til de har fått en gyllen stekeskorpe. Sett kjøttbollene til side.
kjøttboller.jpg

Fløtesaus:

  1. Tilsett smør i stekepannen du stekte kjøttbollene i. Visp melet inn. Brun jevningen over middels varme under omrøring til jevningen er gyllenbrun. Ha jevningen over i en gryte.
  2. Spe med kraft mens du hele tiden visper slik at sausen ikke klumper seg.
  3. La sausen småputre i cirka 15 minutter på middels varme. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløten mot slutten. Smak til med salt, pepper og søt soyasaus.
  4. Legg kjøttbollene over i sausen, og la de småputre i cirka 10 minutter på lav varme. 

Potetmos: 

  1. Kok opp en kjele med vann. Skrell og del potetene i små biter og ha dem over i det kokende vannet. La potetene koke til de er møre, cirka 30 minutter.  
  2. Hell av kokevannet og tilsett smør og melk. Mos det hele sammen til du har en jevn og klumpfri potetmos. Smak til med salt og pepper.  

Server kjøttboller med potetmos, fløtesaus og rørte tyttebær. Dryss gjerne over finhakket bladpersille.