Glad i skrei? Da må du prøve denne kombinasjonen. En kremet urtesaus med drypp av urteolje, skorsonnerotchips, ertepure og fennikelsyltede rødbeter er nydelige smaker som passer perfekt til skreifilet.

Skreifilet med urtesaus

Glad i skrei? Da må du prøve denne kombinasjonen. En kremet urtesaus med drypp av urteolje, skorsonnerotchips, ertepure og fennikelsyltede rødbeter er nydelige smaker som passer perfekt til skreifilet.

MiddelsOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Skreifilet med urtesaus:

2 ss

salt

2 ss

brunt sukker

800 g

Skreifilet

2 ss

smør

Skorsonnerotchips:

400 g

Skorsonne

1 l

olje

1 ss

salt

Ertepure:

400 gr

frosne erter

3 ss

smør

0.5 ts

salt

0.5 ts

pepper

Urteolje:

100 g

friske urter

5 dl

rapsolje

Urtesaus

Kok fiskekraft på fiskebeina. Smak til med sitron, dill, salt og eddik. Tilsett fløte, og sil sausen. Kjør med en blender. 

Slik gjør du:

Skreifilet:

Bland sammen salt og brunt sukker, og legg halvparten  i en form. Legg skreifiletene på topp, og dryss over resten av krydderet. Dekk med plast og la det ligge kjølig i 30 minutter. 

Hurtiggraving

Med hurtiggraving holder skreifileten seg stivere og får en fin farge. Da behøver man heller ikke å salte etterpå.

Varm opp en stekepanne med smør, og stek skreien i 5-10 minutter. Snu skreiskivene underveis og øs over det smeltede smøret under steking. Fisken er ferdig når den begynner å flake seg og er blank og fin i kjøttet.

Skorsonnerotchips:

Vask, skrubb og tørk jordskokkene godt. De må være helt tørre før de frityrstekes i oljen.

Bruk en mandolin og skjær skorsonnerotchipsen i tynne skiver på langs.

Varm opp en dyp stekepanne med olje på høy varme. Friter skivene gylne i den varme oljen. Ikke legg for mange skiver i frityren samtidig, da vil temperaturen på oljen synke og skivene blir bløte, ikke sprø.

Ta skorsonnerotchipsene ut og la dem dryppe av oljen på et fat med kjøkkenpapir. Dryss over salt.

Ertepuré:

Kok ertene i en kjele med vann i et par minutter.

Sil av vannet og kjør ertene i en hurtigmikser eller en stavmikser. Tilsett smøret når du er halvveis og smak til med salt og pepper når du har fått en fin og kremet puré.

Urteolje:

Kjør urtene og oljen i en hurtigmikser eller med stavmikser til urtene er helt most.

Sil oljen for å fjerne grove stilker.

Hell oljen på flasker og oppbevar den mørkt og kaldt. Rist på flasken før bruk.