MENY hamburgermeny Close-menu button

Vil du ta jegerprøven?

Norges Jeger- og Fiskerforbund utdanner årlig ca 10.000 nye førstegangsjegere. Solemskogen JFF ligger helt i toppen når det gjelder både antall jegerprøvekurs og deltagere. I tillegg tilbyr vi både opplæringsjakter og introduksjonsjakter for førstegansjegere gjennom jaktsesongen.

De som jakter vilt i Norge skal ha god kunnskap og riktige holdninger under jaktutøvelse. Utdanning av førstegansjegere og opplæringsarbeid i bred forstand er en viktig del av vårt formål.

Du finner oversikt over jegerprøven i vår regi her.

Fakta om jegerprøven

Det er mange gode argumenter for å ta jegerprøven - spenning, kameratskap, fysisk aktivitet og naturopplevelser er bare noen. I tillegg høster du av naturens spiskammer og henter hjem råvarer av ypperste kvalitet. Naturen produserer er overskudd som du jakter på, og dyrene du skyter har levd i et naturlig miljø. Sunnere og mer økologisk kjøtt, får du altså ikke få tak i.

Men jakt er så mye mer enn det. Det er forventningene før sesongstart, det forberedelsene på skytebanen, det er gleden av å ha lykkes under jakta, og det er fornøyelsen av å kunne trylle frem den aller beste viltmiddag. Slikt sett er ikke jakta noe som bare foregår om høsten. Jakta foregår hele året. 

 

Hvem kan ta jegerprøven?

  • Du kan gå opp til jegerprøven det kalenderåret du fyller 14 år.
  • Du kan delta i småviltjakt med våpen fra du er 16 år gammel, og fra det kalenderåret du fyller 14 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
  • Dersom du har bestått jegerprøven og skyteprøven for storviltjegere, kan du ​delta i opplæring på storviltjakt med våpen fra det kalenderåret du fyller 16 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
  • Det stilles krav til tilsynspersonen: Vedkommende må ha drevet med jakt, betalt jegeravgift i minst tre år, og ha mulighet til å kontrollere og instruere deg når du er under opplæring. I tillegg må det foreligge tillatelse fra grunneier.​

 

Påmelding til jegerprøven og kursoversikt

Vi har lagt ut kurs for første halvår som du finner her.

Mange av våre kurs pleier å være fulltegnet, tips er er påmelding i god tid. I oversikten over det enkelte kurs finner du dag/tid samlinger, husk at det er krav til deltagelse for godkjent kurs. 

 

Jegerprøveboka med NJFF

Jegerprøven med Norges Jeger- og Fiskerforbund er Norges mest solgte jegerprøvebok. Som medlem får du 50% medlemsrabatt. Er du ikke medlem kan du også kjøpe jegerprøveboka til fullpris her.

Jegerprøveboka som lydbok

Boka er også digitalisert på ebok og alle medlemmer i NJFF får den til kroner 29,-.

 

Eksamen

For å ta eksamen må du ha gjennomført obligatorisk jegerprøvekurs, registrert deg som jegerprøvekandidat og ha betalt jegerprøvegebyret på 330 kr som gjøres på «Min Side». Skal du ta eksamen i Oslo, melder vi deg opp til eksamen når du har godkjent kurs. 

Eksamen foregår på datamaskin og du får 50 spørsmål med tre svaralternativer. Du må svare rett på 40 spørsmål for å kunne bestå. Du har 50 minutters eksamenstid. Prøv vår jegerprøvequiz som en del av forberedelsene dine. 

Over tid har vi ca 95 prosent som kommer seg gjennom eksamen på første forsøk. 
Hvis du ikke består eksamen, må du vente minst en uke før du kan avlegge ny eksamen. Du må i tillegg betale nytt jegerprøvegebyr.​

Lese- og skrivevansker?

Under eksamen skal du klikke riktig svaralternativ. Du skal ikke skrive under eksamen. Du kan også få oppgavene lest opp. Har du lese- og skrivevansker kan du ha rett på forlenget tid på eksamen. Det er ikke tillatt med hjelpemidler under eksamen.​

​​​​Eksamen på engelsk

Synes du norsk er vanskelig, så kan du ta eksamen på engelsk.​ Vi gjennomfører for tiden kun kurs på norsk.