Dette bør du fiske på isen nå

Januar og februar anses gjerne som de tregeste isfiskemånedene i året for de aller fleste artene. Isene er stort sett på sitt tykkeste, snøen ligger som et skjermende lokk og temperaturene er normalt sett godt under frysepunktet.

Publisert: 10. februar 2022 kl. 13.14

Sist oppdatert: 14. februar 2022 kl. 10.35

Dette gjør det tilnærmet fritt for lys under isen, og mange av våre ellers aktive arter blir betydelig mer stasjonære og småspiste. Imidlertid finnes det noen arter som blir mer aktive på denne tiden, og grunnlaget for gode isforhold skaper også spennende isfiskemuligheter på plasser som ellers er åpne. Det er tid for lakefiske!

Lake

Laka er en litt snodig fisk vi finner i mange innsjøer og vassdrag i Norge, primært på Østlandet og i noen vann i Trøndelag, Troms og Finnmark. Utseendemessig ser den ut som en krysning mellom en torsk og en ål, men du finner den altså i ferskvann! Den er en bunnlevende art, og stort sett aktiv i de mørkere timene på døgnet. Det gjør lakefiske til en smått magisk opplevelse, med stummende mørke og kun et bål og stjernehimmelen som lyskilde i vente på at laken skal ta agnet du har presentert på bunn.

Hva slags utstyr trenger du?

  • Et godt isbor, gjerne med diameter fra 150mm og oppover.
  • Korte og relativt stive ismeitestenger med en multiplikator/haspelsnelle og forholdsvis tykk monofilamentline (0,35-0,45mm).
  • Et tackle/rig bestående av en ganske stor enkeltkrok (størrelse 5/0), gjerne sirkelkrok eller en såkalt «catfish» krok og et glidende bly/glidebom tilpasset strømforhold og plass (20-50gram).
  • En rekke agn fungerer godt til lake, men bruk alltid stedegen og død fisk. Mort, krøkle, sik og hork er alle fiskearter som egner seg godt. Bruk små og hele fisk, eller kutt en større fisk i to og bruk en halvpart på kroken.
  • Sist, men ikke minst: en god pulk til å frakte utstyret ut på isen gjør det hele langt enklere. Du finner egnede pulker i de fleste sportsfiskeforretninger.

Hvordan fisker du lake?

Når du har utstyret på plass, gjelder det å finne egnede plasser hvor laken kan oppholde seg. Dette er gjerne sandgrunner ut mot dypere vann, kanter, ender av dyprenner og trange sund med strøm. Har du tilgang til et dybdekart, er dette gull verdt.

Når du har funnet plassen, foregår fisket stort sett ved at man setter ut ismeitestengene og fisker passivt på bunn med en form for nappvarsling. Elektroniske varslinger fungerer best under dette fisket, da et angeldon eller lignende syns dårligere når det er mørkt. En elektronisk nappvarsler gir både fra seg lys og lyd som er enkelt å oppdage.

Hva gjør du med fangsten?

Lake anses som en utmerket matfisk, og egner seg godt på tallerkenen. Får du imidlertid store individer, lønner det seg å sette disse pent ut igjen.

Les også: