MENY hamburgermeny Close-menu button

Slik tar du båtpussen før sesongen

Er båten din klar for å settes ut? Enten du skal bruke båten i ferskvann etter ørret, abbor og gjedde, eller i sjøen etter sjøørret og torsk, er det nå tid for båtpuss.

Publisert 29. mars 2022 kl. 06.00

Gjorde du en god jobb når du satt vekk båten forrige høst, vil det i utgangspunktet være en kjapp sak og gå over båten for en ny sesong. Det viktigste å gjøre er å ta en inspeksjonsrunde av diverse komponenter.

Sjekk elektrisk anlegg

Ta en spesielt nøye titt på det elektriske anlegget. Har du vært uheldig, eller ikke plassert båten din taktisk smart, kan det ha kommet mus opp i båten som kan ha forårsaket ledningsbrudd. Sjekk alle synlige ledninger og koblinger før du kobler på strømmen. Forsøk deretter å sjekke alle de elektriske funksjonene og kartplotterne med strøm tilkoblet før du tar første tur på vannet.

Vedlikehold for saltvann

Har du en båt som blir liggende i saltvann er det viktig å påføre bunnstoff slik at man hindrer oppbygning av alger og groe som i sin tur bidrar til høyt drivstofforbruk og redusert fart. Undersøk på nettet for å finne effektive bunnstoff til din båttype, slik at du slipper å tenke over dette i løpet av sesongen.

En annen viktig ting man bør huske på når man har båten i saltvann, er sinkanodene. Disse bidrar til å redusere korrosjon på andre metaller på motoren. Er de skadet, bytt dem umiddelbart. Er du usikker, bytter du også. Det er bedre å være på den sikre siden.

Sørg for å kjøpe inn nødvendige båtpleiemidler, deler og verktøy i god tid før arbeidet starter. Kjøp også inn rikelig, og bytt det heller inn om det blir overskuddsmateriale.

Ekkolodd

For mange sportsfiskere er ekkolodd en selvfølge. En ting mange glemmer, er å sjekke giveren. Påse at denne er montert vannrett når båten ligger i vannet. Monterer du den vannrett i forhold til kjølen på land, vil man som regel oppleve at man får et dårlig bilde da baugen ofte løfter seg opp under kjøring.

Motorsjekk

Når det gjelder motoren er det kun en kjapp inspeksjon som bør være nødvendig om man tok seg tid til en skikkelig høstservice. Ta av dekselet, og sjekk etter lekkasjer eller andre synlige skader. Undersøk også at oljenivået er der det bør være. Start deretter opp motoren med muffer, og se at motoren ikke fusker, men går reint. Se også at den kjøler tilstrekkelig før du tar første turen ut på vannet.

Sjekk av sikkerhetsutstyr

Helt til slutt: sjekk redningsvester og annet sikkerhetsutstyr! Som oftest finnes det en utgangsdato på oppblåsningsmekanismen på oppblåsbare redningsvester.  Sjekk derfor denne, og at redningsvestene ellers er intakte og uten store skader. Undersøk også førstehjelpsskrinet slik at dette er komplett og har det nødvendige utstyret.

Når alt dette er gjort, er det bare å komme seg ut på vannet og nyte en ny sesong!