Fiske

Sportsfiske har lange tradisjoner i Norge. I all tid har nordmenn kombinert glede og nytte ved å bringe med seg fangsten hjem. Kongsberg byr på mange fine fiskemuligheter

Fiskeutvalget i Kongsberg JFF

Kongsberg JFF leier fiskeretten i Numedalslågen gjennom Kongsberg, fra Pikerfoss til Labrofoss, med noen få unntak. KJFF leier også fiskeretten i vannene i Fondskog, et skogsområde vest for Raje på Skrim. Numedalslågen gjennom Kongsberg har mye stor gjedde, god bestand av storvokst abbor. Ørretbestanden er liten, men den i framgang og du kan bidra - les under.

Vannene i Fondskog har bare ørret eller ørret og abbor.

Historie

Numedalslågen gjennom Kongsberg var før regnet som en av landets beste ørretelver. Kraftutbygging på 1980 tallet har ødelagt de fleste gyte og oppvekstområdene for ørret og i dag er gjedde den dominerende fiskearten. KJFF har som mål å få tilbake det gode ørretfiske i Numedalslågen gjennom Kongsberg.

Strategi

  • Desimere gjedde og abbor via storruser, småruser og garn hvert år
  • Restaurere og utbedre gyte og oppvekstbiotoper for ørret i selve Numedalslågen og i elver og bekker som renner ut i Numedalslågen
  • Sette ut ørret hvert år

KJFF selger fiskekort til 250kr/år for Numedalslågen og Fondskog. Gå inn på fanen «Fiskekort» og finn hvorledes du kan kjøpe fiskekort og laste ned kart som viser hvor du kan fiske.

Andre aktiviteter:

Fluebinderkurs

KJFF planlegger et fluebinderkurs i februar/mars. Er du interessert ta kontakt med Ole

Telefon: 92033804, e-mail: [email protected]

Kurs i isfiske

KJFF planlegger kurs i isfiske i februar. Er du interessert ta kontakt med Åge

Andre aktiviteter ila året

  • Fluekaster kurs
  • Ungdomsgruppe aktiviteter
  • Foredrag om fiske og fisketurer
  • Klubbmøte første tirsdag hver mnd.

Stor ørret i Kongsberg sentrum

Sommeren 2021 ble det tatt en ørret på ca. 2.8 kg, en ørret på ca. 2 kg og 2 ørret på ca. 1.8 kg på flue midt i Kongsberg sentrum.

Sigve-og-Sarah-fisketur-NJ-04927- Foto_Sarah_Synnevåg.jpg

Har du lyst til å være med på å gjenskape Numedalslågen til en fremragende sportsfisker elv, ta kontakt med oss.

Åge Skullestad, tel. 93057493, e-mail: [email protected]

Nils Lande, tel. 95441700, e-mail: [email protected]

Du finner du KJFF sitt fiskekort på AnglerID. Fra før finner du KJFF Fiskekortet på inatur.no og du kan også bruke VIPPS. 

Plakat KJff.jpg

 

Last ned Fiskekart og mer informasjon her

 

​​Grønne streker indikerer hvor KJFF har fremleie rettigheter for fiske​, eller hvor det kan fiskes uten kontrakt med grunneier.
Røde streker indikerer fiskeforbud; enten grunnet kabler i elven, fisketiltak/kultivering, vernesoner m.m. 
Vennligst respekter disse merkingene.

 

Illustrasjonsbilde kart Kongsberg

Numedalslågen har stor bestand av gjedde og det er ikke uvanlig å få gjedder på 3 – 5 kg. Vi desimerer gjedde hvert år, men det vil alltid være en godt fiskbar bestand av storvokst gjedde i Numedalslågen.

Abboren i Numedalslågen er grov og relativt enkelt å få på spinnere og mark. Bildet under viser abborer tatt på spinner midt i Kongsberg.

abbor.png

 

Det er en liten bestand av Sik i Numedalslågen. Siken kan man fange ved å benytte flue eller mark med små kroker.

 

ørret i lågen

Bildet til venstre viser en av ørretene som ble tatt i 2021 på fluestang midt i Kongsberg sentrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gjedde.png

Bildet til venstre viser en gjedde på 5 kg som ble tatt i 2020 på spinner, den også midt i sentrum.

Krokvann har bare ørret. Abrahamstjern og Store Fjellvann har ørret og abbor. Fossvann, Sandoren og Buvann har stor bestand av småvokst ørret og abbor.

Forbedring av Ørretens Gytevilkår

Kraftutbygging har ødelagt de fleste av de gode gyte og oppvekstbiotopene for ørret i Numedalslågen og gjedda dominerer. Man kan tenke seg at ørretbestanden kan bygges opp ved å sette ut tilstrekkelig med ørret, men det finnes ingen eksempler på at utsetting av ørret i store vassdrag med predatorer fører til et godt ørretfiske. Restaurering og utbedring av gyte og oppvekstbiotoper for ørret er nøkkelen til et godt ørretfiske i store elver med predatorer slik som Numedalslågen.

KJFF restaurer/utbedrer gyte og oppvekstbiotopene for ørret i alle elver og bekker som renner inn i Numedalslågen og i selve Numedalslågen. Pikerfoss som ligger nord for Kongsberg var før kraftutbyggingen det viktigste rekrutteringsområde for ørret til Numedalslågen gjennom Kongsberg. KJFF jobber for å få til en restaurering av gyte og oppvekstbiotopene for ørret i Pikerfoss.

pikerfoss terskler.png

Bilde over viser Pikerfoss i dag med terskeldammer slik de ble bygget på 1980 tallet. Terskeldammene har vist seg å være ødeleggende for ørretproduksjonen.

rennende elv.png

Bilde over viser hvorledes området blir etter restaureringen, Hvor terskeldammene er erstattet med en rennende elv.

 

Gytegrus er viktig for ørretbiotopene. I 2019 la fiskeutvalget ut 8 m3 gytegrus i Pikerfoss.

Nedstrøms Kongsberg har vi Sellikbekken. Dette var en svært produktiv elv for ørret. Utbygging av E-134 og ønske fra Kongsberg kommune om å flytte en større del av virksomheten til området har ødelagt et strekke av den mest produktive delen av Sellikbekken. KJFF har jobbet kontinuerlig mot Staten vegvesen og Kongsberg kommune for å bedre forholdene til ørret i Sellikbekken. Bildet under viser den nybygde delen av Sellikbekken. Vannet blir ved lav vannføring borte i deler av bekken. Bekken mangler kulper som fisken kan stå i ved lite vann og det må også legges ut flere store steiner. Dette er blant de utfordringene KJFF jobber med.

Sellikdalbekken.png

 

 

KJFF bruker hvert år storruser, småruser og garn til desimering av gjedde og abbor. Rusene og garnene settes ut tidlig i april i evjer og noen steder i selve Numedalslågen.

I 2021 fanget vi 220 kg gjedde og 20 kg abbor. Gjedda og abboren gis bort til de som ønsker gjedde og abbor.

Gjedde er en utmerket matfisk på våren og er spesielt ettertraktet av folk fra øst Europa.

De som ønsker gjedde på våren kan ta kontakt med KJFF.

Bildet under viser typiske gjedder som vi tar på våren. Gjeddene varierer i størrelse fra 7 kg til noen 100 gr.

Gjeddedesimering Numedalslågen.jpg

 

 

KJFF setter hvert år ut ørret i vannene i Fondskog med stor suksess.

Det å sette ut ørret i Numedalslågen er mer utfordrende. 2-årige settefisk (ørret) blir fort gjeddemat og få ørreter lever opp. Større settefisk har bedre sjans til å vokse opp i et miljø med mye gjedde, men stor settefisk har levd på pellets hele livet og når den kommer ut i elva er det mange fisker som ikke klarer overgangen til annet føde. De blir slappe og et lett bytte for gjedda. KJFF setter ut fra 2-årige settefisk til settefisk som veier 1 kg. Gjenfangsten er dårlig ca. 5% og det er viktig å få opp bestanden av stedegen ørret. Det gjør vi ved å forbedre gyte og oppvekstbiotopene for ørret.

Det er vanskelig å få et godt bilde av fiskebestanden i store elver slik som Numedalslågen. Garn slammes fort til og fisker dårlig. KJFF har leid en el-fiske båt for kartlegging av fiskebestanden i Numedalslågen gjennom Kongsberg. El-fiske er en skånsom metode til å kartlegge fiskebestanden. Et el-sjokk svimeslår fisken en kort tid og vi kan i løpet denne tiden veie og måle fisken.

Fordeling av fisk.JPG

Figuren over viser fordelingen av fiskearter i Numedalslågen. Vi ser at gjedda dominerer med 65%. Abbor med 32% og ørret er nærmest fraværende med under 2%. Det er liten bestand av sik i Numedalslågen, denne står ofte på dypt vann og ble ikke fanget med el-apparatet.

KJFF har leid fiskeretten i Numedalslågen fra Pikerfoss – Labrofoss, med unntak av noen få eiendommer, se skravert felt på kart Lågen.

Detaljer kan sees i fanen «Fiskekort i Kongsberg».

kart fiskekort 1.png

Kart Numedalslågen                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KJFF har også leid fiskeretten i Fondskog som ligger vest for Raje på Skrim, se skravert felt på kart Fondskog.

kart Fondskogen.png

Kart Fondskog

Klubben arangerer gjevnlig og ved behov Fluekastekvelder/treningskvelder med instruktør 

Nybegynner kurs er også holdt med instruktør

Fiskeutvalget har i 2021 fått en pengegave på 84.000 kr fra Gjensidigstiftelsen. Pengene er øremerket fiskekultivering og er en anerkjennelse av den arbeidsinnsatsen fiskeutvalget legger ned hvert år for å bedre sportsfisket i Kongsberg.

Gave Gjensidige stiftelsen.png

 

Klikk på dokumentnavn og du får opp dokumentet i Word, Xcel eller PDF versjon.

​​​​MØTEREFERAT  2019

Møtereferat 05.02.19

Møtereferat 10.01.19​​​​​​

Detaljert årsberetning 2018​​

DIVERSE SKRIV 2019

1498 Storørret i Norge​​​

nhm rapport​

Ny kulvert i Selliksbekken​

Pikerfoss LFI​

Ungfiskundersøkelser​