
Nytt i 2023
Det nye året er i gang! Hva er nytt for jegeren og fiskeren for året? Vi har satt opp noen temaer, som spesielt er nyttig å vite om for jegeren.
Publisert: 05. januar 2023 kl. 14.04
Sist oppdatert: 16. januar 2023 kl. 10.15
Ny hundelov
1. januar trådte den reviderte hundeloven i kraft. Loven erstatter hundeloven fra 2003. Noen innstramminger er gjort, men i sum er det ingen dramatiske endringer. Under har vi oppsummert de viktigste endringene.
Lovens formål er å «fremme et aktsomt hundehold som ivaretar hensyn til sikkerhet, trygghet, alminnelig ro og orden».
Det er nå lovfestet at hunden har en egenverdi, uavhengig av nytteverdien den måtte ha for mennesker. Hundeholder må ta hensyn til hundens naturlige behov og instinkter.
Jakthundeiere flest vil være opptatt av at hunden har et aktivt liv for å fungere i rollen som jaktkamerat. Et godt hundehold, bygget på sunn fornuft, vil stort sett være tilstrekkelig for å oppfylle loven.
Mer spesifikke krav til den som har hund
Det har hele tiden vært et generelt aktsomhetskrav i hundeloven, men i den nye loven er det formulert mer spesifikke krav til den som har hund.
Hundeholder skal
- Forebygge og vise aktsomhet for å unngå at hunden blir satt i en situasjon der den kan gjøre skade på folk, dyr, eiendom eller ting.
- Sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, dyr, miljø eller andre interesser.
- Sikre trygghet for hunden, folk og andre dyr ved å holde hunden under forsvarlig tilsyn, og håndtere hunden på en slik måte at den får dekket individuelle behov.
Skal du midlertidig overlate ansvaret for hunden til en annen, må du forsikre seg om at vedkommende har nødvendige forutsetninger for å utvise tilsvarende aktsomhet. Du må altså være forsiktig med å overlate hunden til små barn eller folk som av ulike grunner har vanskelig for å vurdere situasjoner eller ha mulighet til å gripe inn dersom noe skjer.
Det er ikke lovfestet at den som har hund må ha gjennomført dressurkurs eller annen utdanning. Den som har hund, skal etter loven likevel ha kunnskap om
- hold og trening av hund
- hundens behov, naturlige adferd og bruksområde
- skadepotensiale hunden kan utgjøre
NJFF anbefaler nye hundeeiere å delta på dressurkurs eller på annen måte tilegne seg kunnskap om hvordan få en glad, lydig og fungerende hund i familien.
Løs hund
Det er fremdeles anledning til å la hunden være løs utenom båndtvangstidene. Det er likevel gjort noen innskjerpinger, blant annet utvidete krav til kontroll over hunden. Tidligere var det en rundere formulering om aktsomhet, mens loven nå er mer spesifikk på at man «i størst grad forebygger og forhindrer skader på eller ulemper for mennesker, husdyr, tamrein, vilt eller eiendom.»
Dette stiller større forventninger til at den som har hunden kan vurdere om og når det kan være til ulempe at hunden går løs.
Båndtvang og kommunale forskrifter
De generelle reglene om båndtvang er videreført, både når det gjelder ordinær båndtvang og kommunenes muligheter til å innføre utvidet båndtvang. Nå kan det gis overtredelsesgebyr for brudd på båndtvangsbestemmelsene.
Det er avdekket at over halvparten av kommunene har lokale forskrifter som ikke er i samsvar med hundelovens regler, og at kommunene ikke følger opp dette. Landbruks- og matdepartementet skal utforme en veileder til kommunene, og også følge opp kommunene når forskriftene til hundeloven skal på høring. NJFF kommer til å engasjere seg i det arbeide
Ikke bind hunden rett ved en inngang
Det er fremdeles slik at man ikke skal gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten, eller ved lekeplasser. Hundeholderen skal sørge for at det er tilstrekkelig avstand til å unngå utilsiktet kontakt med mennesker og dyr når disse passerer hunden.
Vi oppfordrer alle hundeeiere til å gjøre seg kjent med den reviderte loven: Hundeloven
Våpenamnesti i 2023 fra 1. januar til 1. juni
Har du et gammelt våpen hjemme, et som du kanskje har arvet? Nå innfører regjeringen våpenamnesti, som betyr at du kan levere inn våpen uten å bli straffet for å ha hatt det liggende hjemme. Dette er en god anledning til å levere inn våpen og på den måten bidra til å forebygge kriminalitet og ulykker, hvis det skulle ende i feil hender. Amnestiet gjelder også for ammunisjon og for ulovlige våpen. Politidirektoratet har hovedansvaret for gjennomføring av det nasjonale våpenamnestiet. For mer info om hvor og hvordan du går frem, samt evt. våpensøknad, se politiet.no
Mer info fra NJFF
Slutt på blyhagl 15. februar
EU-kommisjonen har vedtatt at bruk av blyhagl vil bli forbudt i og i nærheten av våtmark. Forbudet vil gjelde fra 15. februar 2023 i hele EU/EØS-området. Dette kom fram i et brev til importørene av blyhagl som Miljødirektoratet sendte ut våren 2022.
For å følge opp Norges forpliktelser i EØS-avtalen, endrer Miljødirektoratet dagens nasjonale regelverk for bruk av blyhagl slik at det blir likt som i resten av EU/EØS-området. Forbudet går fra regulering av bruk av blyhagl til jakt på visse arter til en regulering av bruk i våtmark, uansett art. Konsekvensen av dette er at det nye forbudet blir strengere.
Forbudet mot bruk av blyhagl gjelder i og nær våtmark, slik våtmark er definert i Ramsar-konvensjonen. Den har en omfattende definisjon av våtmark, og Miljødirektoratet er klar i talen: "I praksis betyr den nye reguleringen et totalforbud mot blyhagl i den mest vanlige skogs- og fjelljakta."
Terminlister for konkurranser: sportsfiske og jaktskyting 2023
Fiskestevner: Terminliste
Norgesmesterskap: NM isfiske er 4. og 5. mars som arrangeres av Gran JFF. NM tradisjonelt meitefiske er 10. juni som arrangeres av Agder Sportsfiskere.
Jaktskyting: Terminlister
Norgesmesterskap:
Jaktfeltskyting, Tynset JFF, 28. april – 1. mai.
Nordisk jaktskyting, Opdal JFL, uke 23
Lerduesti, Vang JFF, uke 27
Jegertrap, Løiten JFF, uke 27
Elgskyting, Åsane JFF, uke 29: 17.-23.07
Nordisk Mesterskap, Norge, juli/august
Digital ettersøksavtale
Hvis du ikke har egen ettersøkshund, kan du nå inngå en digital avtale med noen som har godkjent ettersøkshund på Jegerregisteret sine sider.
Alle som jakter elg, hjort og rådyr må ha tilgang til godkjent ettersøkshund. Hvis du ikke har egen ettersøkshund, må du inngå avtale om tilgang til slik hund før jakta starter. Nå kan du gjøre dette digitalt på nettsidene til Jegerregisteret.
Det er fører av ettersøkshunden som må opprette avtalen. Jeger får deretter varsel i Altinn om å signere avtalen. Når du har inngått avtalen, vil det stå "Avtale om ettersøkshund" både på det digitale jegeravgiftskortet på Min jegerside og i appen Min jegerdokumentasjon. For de som har egen ettersøkshund, vil det stå "Egen ettersøkshund". Ved å lese av QR-koden på jegeravgiftskortet eller kontrollere jegeravgiftskortet på jegerregisteret.no, vil man få opp detaljer om både avtale og egen ettersøkshund. Dette gjør det enkelt for deg som jeger å dokumentere tilgang på ettersøkshund under kontroll.
Mer info på Miljødirektoratet sine sider
Arbeid med modernisering av viltloven
Viltloven, ble vedtatt 29. mai 1981. Med andre ord er loven over 40 år gammel og tiden er inne for forenklinger og justeringer som vil gjøre lovverket bedre tilpasset vår tid med bl.a. teknologiske utvikling, samordning med annet regelverk og nye utfordringer. I 2020 bestemte regjeringen at en gjennomgang og modernisering av lovverket skulle settes i gang. Lovarbeid er en tidkrevende og omfattende prosess, arbeidet vil ta tid, og informasjon om prosessen vil komme underveis.
Departementene sender sitt forslag til ny viltlov på offentlig høring, antageligvis i løpet av 2023. Da vil NJFF sende denne på en intern innspillsrunde i organisasjon, før endelig høringssvar gis.
Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet hadde i desember 2022 et innspillsmøte i forbindelse med det pågående arbeidet med å gjennomgå og modernisere viltloven. På dette møtet var det ønskelig å innhente eksterne innspill på noen utvalgte temaer, bl.a. NJFF var representert her. Du kan lese mer om møtet, og se hele sendingen på nett-tv HER.
Høyesterett vil behandle ulve-anken
Borgarting lagmannsrett avsa i juli dom om at statens felling av Letjennareviret innenfor ulvesonen i 2020 var ugyldig. Lagmannsretten mente at felling av ulverevir må begrunnes konkret og bedre enn staten gjorde i denne saken.
NJFF forventet den gang at staten ville anke dommen fordi en avgjørelse i Høyesterett vil gi viktige rettsavklaringer for videre forvaltning innenfor ulvesonen. Staten gjorde som vi ønsket, og anket dommen til Høyesterett innen fristen i september 2022. Høyesteretts ankeutvalg har besluttet å behandle ankesaken. Dato for behandlingen er i slutten av april.