Bjørkesirup

Du trenger ikke så mye for å lage bjørkesirup. Med god tid, bjørkesevje og en stor gryte, så kommer du langt. Det kan ta minst seks timer å koke inn bjørkesevjen, så smør deg med tålmodighet.

Publisert: 21. juni 2021 kl. 19.21

Sist oppdatert: 11. april 2024 kl. 11.32

Å tappe sevje av bjørka tidlig om våren er en gammel tradisjon. På våren, før bladene spretter er det mye sevje i treet, fordi alle bladene trenger væske for å kunne springe ut. Det er da man må ut å tappe. Når bladene blir store, bruker bjørka sevjen selv. Du kan tappe i 2-3 uker, eller til sevjen begynner å bli grumsete. Bjørkesevje har like kort holdbarhet som melk, så det er lurt å koke så fort som mulig etter tapping om man ønsker å lage bjørkesirup.​

Husk å spørre grunneier om tillatelse før du starter å tappe bjørka.

For tapping trenger du:

Bor, plastslange, bøtte/pose, eventuelt en tappeplugg

  1. Finn et bjørketre der stammen ikke er for tykk, se etter et tre med en stamme på ca. 15-20 cm i diameter.
  2. For å tappe, borer du et hull i bjørkestammen ca. 70-80 cm over bakken. Hullet bør ha samme størrelse som pluggen du skal bruke. Du vil se litt sevje om det er klart for å tappes. Rengjør hullet litt før du starter tappingen.
  3. Har du tappeplugg banker du den inn i hullet i stammen. Slangen festes til pluggen og beholderen (flaske eller bøtte).
  4. Nå vil du se sevjen komme. Om det ikke kommer kan det være for tidlig.
  5. Tett hull med en kvist når du avslutter tappingen.
bjørketapping-1.jpg

Oppskrift
Bjørkesirup

Ingredienser
1 porsjon:

20-30 liter bjørkesevje
1 stor gryte

Slik gjør du:

  1. For å lage 2 dl bjørkesirup trenger man så mye som 25-30 liter bjørkesevje.
  2. Ha bjørkesevjen i en stor gryte – gjerne 18-20 liter. Du trenger god tid når du starter innkokingen - det vil ta flere timer og det kan være en fordel å gjøre det utendørs da mye fordampes og det kan bli klissete rundt der du koker. 
  3. Mot slutten av koketiden er det lurt å redusere varmen ytterligere og ha sirupen over i en mindre kjele slik at du har bedre kontroll. Pass ekstra på da bjørkesirupen tykner raskt. Avslutt når bjørkesirupen er litt tynnere enn det du ønsker at den ferdige bjørkesirupen skal være. Sirup tykner også litt mens den avkjøles.
  4. For å få en mildere og søtere smak er det mulig å blande inn vanlig sukker i bjørkesirupen. For å gjøre dette blander du ut 65 gram sukker i 1 dl vann og varmer det opp til sirup. Smak deg frem når du blander inn søtningen.

Oppskrifter med bjørkesirup

Nyhetsbrev for den matglade

Ønsker du å få matinspirasjon rett i innboksen din hver måned? Da bør du melde deg på vårt nyhetsbrev som vil inneholde nye og fristende oppskrifter.

Meld deg på her External-link icon