Ørret marinert i bjørkesirup

Ørret marinert i deilig bjørkesirup med et hint av søt appelsin og chili er så nydelig at alt du trenger av tilbehør er en frisk salat med smakfull bjørkesaftdressing.

Publisert: 21. juni 2021 kl. 19.21

Sist oppdatert: 07. juli 2021 kl. 08.15

Denne retten kan du fint ta med deg på tur og frese på primusen. Bjørkesirupen gir ørreten en nydelig smak, og kan også brukes som marinade som den er. Siden det kun er et vindu på ca. to uker man kan tappe bjørkesaft, er dette sett på som en gourmetingrediens. 

Bjørkesirup i matlaging

Du kan bruke bjørkesirup til både søte og salte retter, til både kjøtt, fisk og dessert. Den egner seg godt i sauser, som glaze og marinade. Du kan lage sorbett med bjørkesirup og bær, ha det i bakverk og bruke det til ølbrygging.​

Oppskrift
Ørret marinert i bjørkesirup

Ingredienser
4 personer:

Marinade:
3 ss bjørkesirup​
0.5 stk chili
0,5 dl olivenolje
0,5 appelsin
2 ss smør
800 gr ørretfilet
Noen blader frisk koriander
Bjørkesevjedressing:
2 dl bjørkesevje
3 ss olivenolje
1 klype frisk timian
1 klype frisk mynte
0.5 stk appelsin​
0.5 ts kvernet pepper
Tilbehør:
Salat

Slik gjør du:

  1. Finhakk chilien. Bland sammen bjørkesirup, olivenolje og chili. Press saften ut av appelsinen over i bollen og rør det godt om.
  2. Del ørretfileten i skiver og ha skivene over i en form. Ha på marinaden og noen blader frisk koriander, og dekk til med plast. La den stå kaldt i minst 30 minutter.
  3. Varm opp en stekepanne med smør på middels varme og stek ørretfiletene med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt og fisken er gyllen og akkurat gjennomstekt.

Bjørkesevjedressing:

  1. Finhakk timian og mynte. 
  2. Ha bjørkesevje, olivenolje, timian, mynte og chili i en skål og rør det godt sammen. 
  3. Press saften av appelsinen over i skålen og ha i litt kvernet pepper. Rør om.

Server ørreten med en enkel salat og bjørkesevjedressing.