Hele Norge spiser ute

19. oktober feirer vi Friluftslivets år 2025 med "Hele Norge spiser ute". Vi inviterer alle til en felles turmatdag med en 3-retter på menyen .

Publisert: 11. februar 2025 kl. 13.41

Sist oppdatert: 22. mai 2025 kl. 13.41

Friluftslivets år arrangeres hvert 10. år, og formålet er å inspirere deg til å oppdage og ta vare på din nærnatur, invitere andre ut og prøve nye friluftslivsaktiviteter.

Med denne dagen vil vi løfte fram det gode måltidet utendørs. NJFF ønsker å inspirere allmennheten til hvordan å bruke de fantastiske naturressursene som både fisk, vilt og ville vekster er. Dette er både sunn og kortreist mat. Å samles rundt et bål gir en følelse av fellesskap, og er en arena for gode samtaler og nye bekjentskap.

Dere kan selvsagt lage akkurat hva dere vil, men litt lenger ned på siden ser dere vårt forslag til en 3-retters som enkelt kan tilberedes til mange og serveres ute.

Skal være et lavterskeltilbud

Hele Norge spiser ute skal ha fokus på matlaging og gi en innføring i det generelle friluftslivet. Ikke bare er det lavterskel, det er også stor takhøyde blant dem som deltar.

NJFF har som mål å gi alle økt forståelse for bruk av de fantastiske naturressursene man finner i Norge.

  • Vi ønsker at flest mulig, både store og små, skal bli med ut på tur og lage mat sammen.
  • Vi ønsker å inspirere til å lage noe mer enn bare pølser på tur, og løfte fram det høstingsbaserte friluftslivet som kulturtradisjon.
  • Vi skal spre friluftsglede slik at flere kan finne gleden av å utfolde seg i naturen.
  • Vi ønsker å skape sosiale arenaer og trygge rammer for organiserte aktiviteter ute i naturen.

Med denne turmatdagen skal vi også tilrettelegge for friluftsliv i nærmiljøet.

Forslag til meny

Forrett: 
Lefserull med fiskerøre er en enkel rett å tilberede til mange, og her kan du bruke den fisken du har tilgang på - enten den er hvit eller rød. Fiskerøra kan du lage ferdig dagen før. Så er det bare å fylle, rlle og dele opp lefsene før servering. 

Hovedrett:
Friluftsgryta kan du lage ferdig på forhånd og varme opp på bålet eller primusen. Den har ikke så mange ingredienser, og du kan bruke det kjøttet du har tilgang på. Her ka du bruke alt fra kjøttdeig til grytekjøtt.

Dessert:
Banansplitten kan lages på enten bålet, grillen eller primusen. Denne er det gøy for de yngste å lage selv, og vi kan love at marshmallows, sjokolade og bær sammen med banan kommer til å falle i smak. 

Oppskriftene

Tips til turmat