Hjemmelaget syltetøy

Hjemmelaget syltetøy

Hjemmelaget syltetøy er himmelsk godt og passer perfekt til både brødskiva, vaflene, pannekakene, viltkjøttet og desserten. Alt ettersom hvilke bær du har plukket.

Publisert: 13. august 2021 kl. 10.00

Sist oppdatert: 27. november 2023 kl. 13.34

Når skogen bugner av bær er det bare å ta turen og plukke i vei. Ta med bærene hjem, rens dem og sett i gang med produksjon av hjemmelaget syltetøy. Det er ikke mye som slår ferskt brød med hjemmelaget syltetøy på eller en rådyrstek med rørte tyttebær til. Enten du lager kokt eller rørt, så er det veldig enkelt.

Hjemmelaget syltetøy
Blåbærsyltetøy: Smaker like godt på brøskiva som på både pannekaker og vafler.

Hjemmelaget syltetøy

Hjemmelaget syltetøy er ikke bare nydelig å spise, det er også en fin anledning til en aktivitet for hele familien. Stort sett er det en enkel prosess å lage hjemmelaget syltetøy, men det kan skje ting underveis som du enkelt kan rette opp. Har syltetøyet for eksempel blitt for tynt kan du koke inn litt syltepulver som du kan kjøpe på butikken. Har det blitt for tykt kan du spe på med litt vann. Pass på at du ikke har i for lite sukker og at du fjerne dårlige bær, begge deler kan nemlig forårsake mugg i syltetøyet. Det er også veldig viktig å sterilisere glassene du skal bruke til syltetøyet. Trines matblogg har mange fine tips til hvordan du kan gjøre det.

baer.JPG
Blåbærplukking: Blåbær på en snor er ren lykke.

Kokt syltetøy

Å koke syltetøy passer for alle typer bær og er lett å få til. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen.Om du koker syltetøy og har det i et sterilt og lufttett glass, for eksempel et Norgesglass, kan syltetøyet stå i flere måneder om det står kjølig. Det er også viktig at glasset er sterilt når du fyller det.

jordbarsyltetoy.jpg
Kokt syltetøy: Hjemmelaget jordbærsyltetøy smaker nydelig på ferskt brød.

Rørt syltetøy

Rørt syltetøy er det enkleste syltetøy du lager selv. Det smaker utrolig friskt og godt, men har kortere holdbarhet enn kokt syltetøy. Rørt syltetøy kan oppbevares tre-fire dager i kjøleskap. Om du fryser det ned så tilsettes frysepulver. Frys gjerne ned i små porsjoner med tanke på den korte holdbarheten etter at det er tint. 

Rørte tyttebær.jpg
Rørt syltetøy: Tyttebærsyltetøy til rådyrstek, elggryte eller annet viltkjøtt er et must.

 

Oppskrifter på hjemmelaget syltetøy