Er du glad i julekake? Da bør du prøve vår nye vri med deilige tyttebær i. Servert med en nylaget multekrem og en krydret chutney er dette en spennende kombinasjon.

Ingen jul uten multer

Julen er en tid for tradisjoner, også når det gjelder mat. For mange er for eksempel multekrem selve klassikeren. Det er desserten man husker fra barndommen, den bestemor alltid lagde. Kanskje 2022 er året for en ny vri på multedesserten?

Publisert: 13. desember 2022 kl. 11.56

Sist oppdatert: 29. november 2023 kl. 15.33

Multer kan nemlig brukes til mye godt. Hva med multesaus til panna cotta, en frisk multesorbet, eller tilslørte bondepiker med multer. Det er perfekte desserter som passer like godt til julemiddagen som til nyttårsfesten.

Multekrem serveres gjerne sammen med julekaker som kransekake, krumkaker eller sandkaker. Vi har også testet den til julekake, og det kan anbefales. Er du på utkikk etter en deilig forrett? Da må du bare teste carpaccio med akevittmarinerte multer. Den vil du garantert imponere gjestene med.

Multer er næringsrike

De guloransje bærene lyser opp, og mange passer på å plukke rikelig slik at de kan fryse ned og sikre at de har til julens multekrem. Bærene er saftige, og mange synes de har en litt karakteristisk smak.

Multer er næringsrike med blant annet et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. De er også en kilde til folat og har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. (Kilde: frukt.no)

Multetips:

  • Multene kan fryses ned hele etter rensing
  • Tørrsukring av multer før frysing: Hell bær og sukker fra en bolle til en annen noen ganger for å få sukkeret jevnt fordelt. Eller legg bærene i emballasjen og dryss sukker mellom lagene.
  • Multene kan også fryses som rått syltetøy, også kalt frysetøy. Bærene knuses eller røres med sukker og fryses. 1-2 dl sukker pr. liter multer
  • Bruksområder:
    Multer kan servers naturelle med fløte og sukker, de kan brukes som kakefyll, i pai, krem, fromasj, på ostekake, i gele, is, på pannekaker, i viltgryten, til viltkjøttet og som syltetøy

 

Oppskrifter med multer