MENY hamburgermeny Close-menu button

Tid for multer

Det er tid for multer. De guloransje bærene blir kalt skogens gull og mange passer på å plukke rikelig nå så de har til julens multekrem. Men multer kan også brukes til mye annet godt.

Publisert 04. august 2022 kl. 12.05

Multene er vanligvis modne fra slutten av juli til starten av september. Men som med blåbærene så kan det variere ettersom hvordan været har vært.  Multene liker seg i våte områder som myrer og våt skogsmark. Multene er ikke avhengig av skygge på samme måte som blåbær og kan også vokse i fjellet. Bærene er saftige med en karakteristisk og  aromatisk smak.

Multer er næringsrike

Multer er næringsrike med blant annet et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. De er også en kilde til folat og har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. (Kilde: frukt.no)

Multetips:

  • Pass på at multene er ordentlig modne når du plukker dem. Det er viktig for både riktig konsistens og smak
  • Friske multer oppbevares i kjøleskap ved 2–4 grader. Fordi multene inneholder det konserverende stoffet benzosyre holder de ganske lenge i kjøleskapet, men pass på at de ikke begynner å mugne
  • Multene kan fryses ned hele etter rensing
  • Tørrsukring av multer før frysing: Hell bær og sukker fra en bolle til en annen noen ganger for å få sukkeret jevnt fordelt. Eller legg bærene i emballasjen og dryss sukker mellom lagene.
  • Multene kan også fryses som rått syltetøy, også kalt frysetøy.  Bærene knuses eller røres med sukker og fryses. 1-2dl sukker pr. liter multer
  • Bruksområder:
    Multer kan servers naturelle med fløte og sukker, de kan brukes som kakefyll, i pai, krem, fromasj, på ostekake, i gele, is, på pannekaker, i viltgryten, til viltkjøttet og som syltetøy

Oppskrifter med multer: