MENY hamburgermeny Close-menu button

Varmrøyking av fisk og vilt

Varmrøyking av fisk og vilt er faktisk veldig enkelt – du kan til og med gjøre det på primusen på tur. Ikke minst smaker det godt og kjøttet blir saftig.

Varmrøyking er både enklere og mindre tidkrevende enn kaldrøyking. Røyketiden varierer ettersom hvilken metode du bruker, men på de enkle variantene som vi skal ta for oss tar det stort sett ikke mer enn 20 minutter. Kjøtt og fisk som blir varmrøkt blir kokt samtidig. Dette skjer ved at fisken eller kjøttet blir utsatt for både røyk og høy temperatur, og blir dermed kokt i sin egen kraft samtidig som den får smakstilsetninger fra røyken 

Tips før varmrøyking 

  • Du kan fint varmrøyke hel fisk, men husk å salte den godt før du starter – gje​rne et par timer i forkant. 
  • Det er aller best å røyke fet fisk som for eksempel ørret, røye, laks eller makrell. Magre arter har lett for å bli tørre, men det gjelder å prøve seg frem. Vi har for eksempel hatt gode resultater med varmrøyking av abbor. 
  • Fersk fisk gir det absolutt beste resultatet. 
  • Rens fisken godt før du salter fisken. Du kan også ha på annet krydder om du ønsker mer smak. 

Oppskrifter:

Varmrøkt ørret på primusen
Varmrøkt andelår i røykeovn

På primusen:  

Den enkleste måten å varmrøyke på om du er på tur. En primus er både lett å ta med seg i sekken, og enkel i bruk. Du trenger pinner, blader og einebær. 

  1. Legg et par tynne pinner på kryss og tvers i bunnen av kjelen på primusen.   
  2. Legg en seng av einebær og blader fra bjørk, or eller osp på topp av pinnene.  
  3. Legg noen kvister på kryss og tvers over dette slik at det blir en slags rist fisken eller fiskebitene kan ligge på.   
  4. Sett kjelen på primusen og sett på et lokk. Ikke ha alt for sterk varme, men nok til at einebærene begynner å ryke.  
  5. La fisken røyke i 15-20 min, eller til skinnet slipper og kjøttet slipper beina. Tiden vil variere med størrelsen på fisken, så man må følge litt med. 
varmrøyking på primus.jpg
Tips: Er det for lite einebær/blader kan dette blir «opprøykt» før fisken er ferdig, da er det bare å ta ut fisken og fylle på med litt mer.​
varmrøkt ørret-2.jpg

Varmrøyking i jerngryte 

Du kan varmrøyke i en jerngryte med lokk på enten bålet eller kokeplaten. Du trenger spon i tillegg til en jerngryte. ​

  1. Ha ca. 3 ss røykspon i bunnen av gryten.
  2. Legg en rist over.
  3. Legg aluminiumsfolie på topp og legg kjøtt/fisk som du skal varmrøyke på folien.
  4. Sett gryten på en kokeplate på fullt eller sett den på et bål med masse glør. Er du inne så må du passe på å ha på full trekk i vifta. Det vil ryke en del.
  5. La gryten stå i varmen med lokket på i 15 minutter for fisk. Varmrøyker du kjøtt skrur du ned til svak varm etter 15 minutter og lar det stå i ytterligere 15-20 minutter. 

Røykeovn

Det er flere typer røykovner, og de fleste er både rimelige og enkle å bruke. De er også greie å ta med seg på tur. Du trenger spon og rødsprit.

  1. Sette røykeovnen på et stabilt underlag.
  2. Fyll koppen 2/3 opp med rødsprit. 
  3. Sett røykovnen på topp, fyll spon i bunnen, legg på pannen og så risten.  
  4. Fisk eller kjøtt legges på risten. På med lokket og tenn opp.  
  5. La den stå i 15-20 minutter.  
  6. Da er det bare å vente på magien. Fisken løsner fra beina, og den er klar til å serveres.   ​
røkt andelår-4.jpg
røkt andelår-5.jpg
røkt andelår-3.jpg
røkt andelår-2.jpg