

Introjakter i NJFF Oslo regi
Vi disponerer rådyrjakt på tre forskjellige terreng. Håøya i Oslofjorden, Høgåsen i Sørkedalen og Mellomkollen i Maridalen. Utover høsten tilbyr vi introjakt på rådyr i alle tre terreng. Erfarne jaktledere går gjennom en del råd, tips, sikkerhetsregler mm. før postene plasseres i terrenget og hunden slippes. Ved fall demonstreres slakting, og stykning i passe porsjoner slik at deltakerne kan få med kjøtt hjem.
Håøya
Håøya ligger i Oslofjorden rett nord for Oscarsborg, Deltakerne møter i Lagahølet Båthavn til angitt tid, og transporteres i båt ut til jaktområdet. Deler av terrenget er kupert, men vi har erfaringsmessig relativt høy avskyting.
Deltakerne må ha med redningsvest og våpenet må transporteres i futteral om bord i båten.
Vi jakter dels i helgene og dels på ukedager. Med jakthund løs i terrenget på en øy kan vi ikke angi en sikker tid for når vi er tilbake på fastlandet.
Jakten på Håøya, avsluttes for sesongen når/om isforholdene i båthavnen setter begrensinger på bruk av båt.
Maridalen
Vi jakter på Mellomkollen i Maridalen. Store deler av terrenget ligger i et naturreservat med kupert terreng og grov skog. Det er knapt nok veier i området.
Deltakere på lagsjakt møter i Maridalsveien 571 hvor Maridalsprosjektet Sollerudstranda skole holder hus, om ikke annet er opplyst.
Deltagere på bukkejakt møter her
parkeringsplassen på Skar,om ikke annet er opplyst
I Maridalen jakter vi kun på ukedager. I starten av sesongen må jakta avsluttes før kl 1100 mens i november og desember jaktes det hele dagen.
Sørkedalen
Utgangspunktet i Sørkedalen er Årnes Parkering, jaktområdet ligger hovedsakelig rundt Høgåsen.
Det er flere veier inn i området med periodevis mange turgåere.
I Sørkedalen jakter vi kun på ukedager. I starten av sesongen må jakta avsluttes før kl 1100 mens vi i november og desember jaktes det hele dagen.
Hvem er tilbudet tiltenkt?
Introjaktene våre er et tilbud til jegere som har lite erfaring med rådyrjakt fra før av. Tilbudet er ment som et tilbud som skal treffe mange. MERK: F.o.m. 2025 er det ikke anledning til å være påmeldt mer enn to av våre introjakter til enhver tid. Dvs. at er du påmeldt to introjakter, kan du ikke melde deg på enda en jakt, før du har gjennomført den første. Ved kontroll, vil påmeldinger utover to, slettes fortløpende og uten varsel, og tilbakebetaling vil skje fratrukket våre kostander.
Alder over 18 år - eventuell opplæringsjakt for jegere mellom 16 og 18 år etter avtale.
Pliktig oppmøte - Rådyrjakt med hund er lagsjakt, og lagsjakt blir best når alle møter. Det er derav meget viktig at du melder ifra så snart du vet at du eventuelt ikke kan møte. Slik at jegere på venteliste kan ta din plass. Ved avmelding, hvor vi får erstattet din plass med en annen jeger, vil påmeldingsavgiften minus våre kostander bli refundert.
Avlysning- Det er ikke å forvente at vi avlyser jakter, men om uforutsette hendelser og forhold oppstår, kan det skje. Om vi avlyser jakten du er påmeldt, vil dine kostander i forbindelse med påmelding bli refundert i sin helhet.
De viktigste reglene for jakt fremgår av viltloven med utøverforeskriften.
Alle som jakter skal være registrert i jegerregisteret og ha betalt jegeravgiften (Avgift for småvilt ere tilstrekkelig om du kun skal jakte rådyr.) Skal du jakte storvilt (Rådyr er vår minste storvilt) med rifle må i tillegg ha avlagt godkjent skyteprøve. (Rifle benyttes kun ved bukkejakt i august).
Når du er på jakt må du ha formalitetene i orden
Ta alltid med våpenkort når du har med deg våpen eller ammunisjon.
Låner du våpen skal du alltid ha med deg tillatelsen for lån og signert utlånserklæring for våpenet du bruker eller transporterer.
Husk dokumentasjon på betalt jegeravgift. Jakter du storvilt må du også ha med dokumentasjon for bestått storviltprøve.
Transport av våpen - Våpen skal transporteres tomt for ammunisjon, og du skal ha tilsyn med både våpen og ammunisjon. Våpenet eller ammunisjon som transporteres i motorvogn kan likevel forlates uten forsvarlig tilsyn når skytevåpen og ammunisjon er pakket og skjult, og motorvognen er låst, eller når vital del av skytevåpen er fjernet. Ammunisjon skal transporteres atskilt fra våpenet.
Ettersøk - Jaktleder har ettersøksavtale, og vil stå for ettersøk, men alle jegere må påregne å delta på eventuelt ettersøk, frem til jaktleder frigir jegere fra oppgaven.
Bekledning og utstyr - Er du kald, minsker du mulighetene for suksess. Det er alltid kaldere på post enn du tror. Kle deg godt, etter årstid og dagens værmelding, slik at du kan sitte stille på post i flere timer. Støvler eller gummistøvler er en forutsettning for en trivelig jakt. Det samme er hansker/votter og lue. Sitteunderlag og jaktkrakk gjør også at du trives bedre på post.
Alle deltagere skal til enhver være synlig 360º, med signalfarge i minst en caps/lue størrelse. Det er aldri feil å ha en hodelykt i sekken
Mat og drikke - Ta med det du behøver, og litt til, for en dag ute. Er det tid, så fyrer vi kanskje et bål, men ta med mat og drikke, som ikke er avhengig av oppvarming.
WeHunt - Vi vil benytte WeHunt under jaktene. Gratisversjonen er tilstrekkelig, men ønsker du å se hvor andre jegere er, behøver du «Standard». Vil du ha standardversjonen, så er det en NJFF medlemsfordel å benytte. WeHunt bruker mye strøm, så møt med en fulladet telefon, og ta gjerne med en powerbank.
Jaktradio - Om jaktleder velger at det skal brukes jaktradio, vil vi ha jaktradioer til utlån.
Våpen, ammunisjon og våpenhåndtering
Av sikkerhetsmessige grunner tillater vi kun* bruk av haglegevær når vi jakter. Det skal brukes hagleammunisjon egent for rådyrjakt. Blyholdig ammunisjon er ikke tillat brukt.
- Det er kun på post vi har ladd våpen.
- Har du reim på børsa, blir det bedre våpenhåntering.
- Det forventes at du er kjent med ditt våpen, og dine og våpenets begrensninger.
- Ved jakt på Håøya, skal våpen transporteres nedpakket eller i futural, til og fra selve øya.
* Under bukkejakt i august benyttes kun rifle, og da med lovlig ammunisjon for rådyr.
Sikkerhet - Alle deltagere skal til enhver være synlig 360º, med signalfarge i minst en caps/lue størrelse. Deltakerne skal holde tildelt post frem til de får beskjed fra jaktleder, om at posten kan forlates.
Ved jakt på Håøya medbringes flytevest.
Våpen, ammunisjon og våpenhåndtering
Av sikkerhetsmessige grunner tillater vi kun* bruk av haglegevær når vi jakter. Det skal brukes hagleammunisjon egent for rådyrjakt. Vi Ammunisjonen du bruker skal være blyfri og egent til rådyrjakt (BB. Nr.2, Nr.3, Nr.4). Slugs er ikke tillat brukt. Jaktammunisjonen du skal bruke på jakten, fremvises uoppfordret til jaktleder før jaktstart.
- Det er kun på post vi har ladd våpen.
- Har du reim på børsa, blir det bedre våpenhåntering.
- Det forventes at du er kjent med ditt våpen, og dine og våpenets begrensninger.
- Ved jakt på Håøya, skal våpen transporteres nedpakket eller i futural, til og fra selve øya.
* Under bukkejakt i august benyttes kun rifle, og da med lovlig ammunisjon for rådyr.
Lovlig vilt - Det er kun rådyr vi jakter, og vi skyter jegermessig. Dvs. at vi ikke skyter geit om hun er i følge med kje. Har du eller andre skutt, skal det ikke påskytet flere dyr, før du er sikker på at det påskutte dyret er dødt.
Ettersøk - Våre jaktledere har og er ansvarlig for å ha ettersøksavtale. Ved behov for ettersøk er alle jegere som er med på jakten pliktige til å være tilgjengelige til ettersøket er avsluttet, eller du er dimitert av jaktleder.
Adferd før, under og etter skuddet.
Nedenfor er det ramset opp noen av de viktigste forholdene du må ta hensyn til for å øke sikkerheten på jakt, samt for å forenkle oppklaring av situasjonen når skuddet er avfyrt.
Før skudd
1. Rett dyr: Forsikre deg om at det er rett dyr! Bukkejakt - Er jeg hundreprosent sikker på at dette en bukk? – lite gevir, ja da må du se pensel (busk på penis) Drivjakt med hund. Er det mer enn ett dyr, skyt kje fra geit!
2. Sikkerhet for mennesker/sikker bakgrunn: Forsikre deg om at skuddet ikke på noen måte kan være farlig for andre mennesker.
3. Sikkerhet for hunden: Forsikre deg om at hunden ikke er mellom deg og rådyret, eller bak rådyret, eller på annen måte kan skades ved skudd, gjennomskyting eller splinter. Skuddet skal heller ikke avfyres hvis hundens hørsel kan skades.
4. Skuddets effektivitet: Vær sikker på at holdet er innenfor DIN rekkevidde, at dyret har siden til, og vital del er treffbart, at det med god margin ikke er vegetasjon i skuddfeltet mellom geværet og dyret. Sjekk også at andre dyr ikke kan bli truffet direkte eller indirekte av skuddet. Husk at en lokkelyd stopper de aller fleste rådyr!
En god jeger sørger for at skuddet blir enkelt! - Er alle de fire punktene hensyntatt med god margin, og både du og dyret er tilstrekkelig rolig. Da blir sjansen skjelden bedre. Så ... ja, da skyter du!
Etter skudd
5. Skuddtegn på dyret: Skuddtegn kan være svært vanskelig å oppdage, men uansett følg meget nøye med på ethvert signal dyret gir under og etter skuddet.
- legger ørene flatt, og ”huker seg litt sammen” tyder på treff
- står helt rolig uten å bevege ører eller ørene opp KAN tyde på bom
- lett opptrukket mage og litt stiv gange kan bety treff i lever og noen grad mage/tarm
- faller i skuddet kan bety treff i eller nær sentrale nervesystemer, kjeve, eller gevir.
- rask og ”sanseløs” utrusing betyr som oftest hjerte eller lungetreff.
6. Oppfølgingsskudd: Hvis oppfølgingsskudd er aktuelt, SKAL SIKKERHETSPUNKTENE 2 OG 3 OVER VURDERES PÅ NYTT! Både hundens og menneskers sikkerhet er ALLTID viktigere enn å felle dyret – uansett skade eller ikke!!!
7. Din adferd etter skudd: Forhold deg alltid rolig etter skuddet. Hvis dyret ikke blir oppmerksom på deg, vil den uansett ikke dra langt. Studer dyret nøye så lenge den er synlig, og se etter skuddtegn. Lytt deretter i noen minutter for å høre hvor den beveger seg, om dyret bråker og virker skadet, eller om det knaker i det den går over ende. Rådyr er hardskutte, så det er å forvente at de stikker av gårde, selv om du har et perfekt treff.
8. Varsling: Rapporter så raskt det er forsvarlig til de andre jegerne over radioen, og/eller WeHunt. NB! Hvis du ikke så dyret falt og er sikker på utfallet, meld også fra typiske trekk ved dyret (bukk, geit, kje – «Skutt på kje i følge med geit».
9. Merk posten. Om posten din ikke er tydelig merket, marker hvor du var når skuddet ble avfyrt, med markeringsbånd eller lignede. Før du eventuelt forlater posten, se til at du vet hvor dyret sto ved påskyting. Merk deg en detalj du peiler mot.
10. Stopp hunden. Jaktes det med hund, vil hunden komme til skuddplassen, fra samme retning som dyret. Den skal stoppes, og kobles, med hundebåndet du har i lommen. Mangler du bånd, bruk belte, geværreim el. Meld i fra om hunden er stoppet, eller ei.
11. Merk skuddsted. Generelt er det uansett best om du forholder deg i ro hvis fall skjedde utenfor synsvidde, eller at du av andre grunner ikke er sikker på om dyret falt. Hvis skuddplassen undersøkes, skal du maks følge 20-30 meter, i den retningen dyret forsvant. Er ikke dyret å finne, går du tilbake til posten/skuddplassen, og avventer ettersøk-ekvipasjen (hundefører, hund og eventuelt skytter). Ekvipasjer vil ut og gå søk, du bryr ingen snarere tvert imot.
12. Det skal IKKE løsnes skudd på friske dyr, før det med sikkerhet er fastslått at sist påskutte dyr er felt – gjelder også de andre jegerne i jaktlaget.
Skit jakt!
Vær forberedt - øk sjansene for å lykkes!
Det lurt å øke kunnskapsnivået sitt på hva rådyrjakt er, og hvordan andre lykkes - ta en titt her: Vårt minste storvilt
Bukkejakt Dette er et fint sted å begynne – lenke til 10 tips til bukkejakta
Skaff deg en rådyrlokk, og lær deg hvordan den skal brukes. I fjor falt det flere bukker med lokken heter «Butollo», men det er flere muligheter Ta en titt her
Innskyting av rifle før bukkejakt - Gjennomfør treningsskudd, skyt inn rifla, gjerne på en «god nier» (treffpunkt kl. 12, i nierringen, ringskive, 100 m.), og ta storviltprøven. – merk, en rådyrbukk er et lite mål, og skytestilingen vil være sittende. En skyte-stokk, kan være et godt hjelpemiddel, men da må du ha øvd på å bruke den. Jo tryggere du er på våpenet ditt og din egen skyting, jo større sjanse er det for at du lykkes, når anledningen byr seg.