Regjeringen frafaller sitt forslag om et særlig bekjempelsesfiske etter pukkellaks i sjøen i Finnmark. Hovedinnsatsen skal gjøres i elvene

Enorme mengder pukkellaks

Foreløpige tall viser at det er fanget utrolige 150.000 pukkellaks i elv og sjø i 2021. Det er rett og slett sjukt mye!

Publisert: 05. januar 2022 kl. 13.46

Sist oppdatert: 07. januar 2022 kl. 07.43

I disse dager tikker fangstrapporteringene inn fra lakseelvene og fangst i sjø. Vi skal komme tilbake til det store bildet når rapporteringen er komplett, men allerede nå kan vi slå fast at dette har vært et Annus horribilis når det gjelder pukkellaks. I elvene er det registret fanget 109.000 pukkellaks med en totalvekt på til sammen 187.000 kilo.
Rundt 150.000 individer er totalt registrert fanget i elv og sjø. 

Det aller meste av fangsten er gjort i Øst-Finnmark, over 98% av den registrerte elvefangsten kommer derfra. Her er det verdt å merke seg at Tanavassdraget var i en særlig situasjon, med full fredning av alt laksefiske i 2021, slik at det ikke heller ble foretatt noe uttak av pukkellaks av betydning i det som er regnet som verdens viktigste elv for atlantisk laks. Det er estimert en oppgang på rundt 50.000 individer bare i Tana alene. 

Varslet tidlig

Allerede tidlig på våren ble det varslet et stort innsig av pukkellaks i sjøen fra Nordland og nordover. Utover sommeren invaderte den uvelkomne laksen det som var av lakseelver i Finnmark og sørover. Det var en veritabel invasjon.

Det er fristende å bruke ord som heroisk om den frivillige innsatsen som ble lagt ned av våre folk i en rekke vassdrag, i et fortvilet forsøk på å demme opp for de negative effektene av invasjonen. Feller ble installert og røktet, elvene ble sveipet med garn og not,  drifting med harpun og selvfølgelig ordinær oppfisking med sportsfiskeredskap, alle midler ble tatt i bruk. 
Noen av ildsjelene ble hedret med NJFFs fiskestellspris på vårt landsmøte i november

Politisk oppfølging

NJFF fulgte opp de politiske miljøene med krav om en sterkere offentlig innsats. Det ble bevilget vel 15 millioner på årets statsbudsjett til å forberede innsatsen fram mot ny forventet invasjon i 2023. Det er bra at det omsider bevilges midler, men det beløpet som er bevilget er basert på den invasjonen vi hadde i 2019. Det vi oppfattet som dramatisk i 2019 var dessverre bare en flau vind sett opp mot den stormen vi fikk i 2021. Grensen for hva en kan gjøre på dugnad er for lengst overskredet, så nå er vi helt avhengig av at det offentlige virkelig tar det ansvaret de må ta. Ellers frykter vi at laksen, sjørøya og sjøørreten i Finnmark og etter hvert større deler av kysten går en svært mørk framtid i møte. NJFF vil selvfølgelig følge opp dette i tida framover, for dette er en kamp vi ikke må tape.