Er du klar for hjortejakta?

1. september starter hjortejakta. Dette er den jakta som feller flest dyr og som stadig flere jegere trekkes mot.

Publisert: 01. september 2022 kl. 07.09

Det ble skutt 52 800 hjort og 29 300 elg i jaktåret 2021/2022. I løpet av de siste ti årene har antall skutte hjort økt med 43 prosent, mens antall skutte elg har gått ned med rundt 20 prosent.

For elgjakta har fellingstallene gått stadig nedover siden toppåret 1999/2000, da det ble skutt 39 400 elg. Fra forrige jaktår til jaktåret 2021/2022 har fellingstallene for elg gått tilbake i alle fylker unntatt Oslo. For hjort er trenden motsatt med en økning i alle fylker med hjortejakt.

Du må ha tilgang på godkjent ettersøkshund

Under jakt på elg, hjort og rådyr, skal jaktlag og personer som jakter alene ha tilgang til godkjent ettersøkshund.​ 

Hvis du ikke har en godkjent ettersøkshund selv, må du tegne en skriftlig avtale med en godkjent ettersøksekvipasje (hund og fører). Den du gjør avtale med må være på skadestedet innen fire timer. Både du som jeger/jaktlag og ettersøksjegeren må signere på avtalen. Skjema for ettersøksavtale finner du her.​​

Norsk Kennel Klub forestår registrering av godkjente ettersøkshunder i sitt Ettersøkshundregister. Her kan du søke deg frem til en ekvipasje i din region. Det finnes også såkalte ettersøksringer mange steder. Sjekk med din lokale jeger- og fiskerforening om det er noen i ditt område. ​

Introjakt

​Vil du bli med på opplæringsjakt på hjort? Se i kalenderen nedenfor og benytt deg av mulighetene som finnes. ​

Tips til hjortejegeren

Hjortejakt

 

Les også:

Ettersøk

Alle som jakter elg, hjort eller rådyr må ha tilgang på godkjent ettersøkshund.

Ettersøk External-link icon

Jakt- og fiskepodden snakker om skogsfugljakt

Lidenskapen flommer nesten over når vi endelig har kommet fram til selve skogsfugljakta. Hos den langt over snittet jaktglade gjengen i studio havner skogsfugljakta på pallen med trygt nedslag. Kanskje aller øverst på pallen, faktisk.

Bli med inn i studio og bli smittet av entusiasmen. Der sitter for anledningen den gjesteløse trioen Jo Inge Breisjøberget (fagsjef Statskog), Espen Farstad (informasjonssjef NJFF) og Trond Gunnar Skillingstad (kommunikasjonssjef Statskog).