MENY hamburgermeny Close-menu button
Rypejakt i Engerdal

Samling 7: Jaktformer

Det er mange måter å jakte på. Hvilke metoder som brukes, avhenger av viltart, området og terrenget det jaktes i. Tradisjoner og preferanser hos den enkelte jeger og jaktlag spiller også inn.

Publisert 08. september 2021 kl. 13.34

De ulike formene for jakt kan ofte kombineres. Målet er å få til en så effektiv jakt som mulig, og ikke minst jaktglede.

Enhver jeger utvikler over tid sin egen teknikk og jaktstrategi basert på erfaringer, miljø og særtrekk ved den jaktkultur som han eller hun omgir seg med. 

Hvordan jakta utøves rent praktisk vil også bære preg av terreng, viltbestander og om du benytter hund eller ikke under jakta. Praktisk jakt er en sammensmelting av mange forskjellige jaktformer. Hver jaktform har sine særtrekk.     ​

I denne samlingen lærer du:

  • Om forskjellige jaktmetoder, med og uten hund, på småvilt og storvilt (hjortevilt og store rovvilt).
  • Om de ulike jakthundgruppene som brukes til de forskjellige jaktformene.
  • Hvordan oppsetting og bruk av feller skjer i praksis​.

Nyttige tips

Sjøfugljakt er en jaktform som er lett tilgjengelig hvis du bor ved sjøen. Du kan lese mer om dette i NJFFs sjøfugljakthefte. Nyttige tips til hvordan du lager lokkefugler, finner du dessuten i vår byggemanual.

Mange jegere holder på med jakt fordi de er fascinerte av samarbeidet med jakthunden. Du kan lese mer om jakt med hund her.

Kunnskap om ettersøk er en ikke alltid like hyggelig, men likefullt nødvendig del av jakta. Ved skadeskyting er det viktig at du vet hva du skal gjøre og hva du skal se etter.  

​​Tilleggsstoff samling 7: 

​Presentasjoner

Filmklipp

1. Drivende hund
2. Jakt med løshund
3. Stående fuglehund 
4. Posteringsjakt
5. Støkkjakt 
6. Smygjakt 
7. Fellefangst 

Samleside for Jegerprøven på YouTube

Ta jegerprøvequiz: kapittel 7

Samling 8: Ettersøk av skadet vilt

Ettersøkshunden Aiko

Samling 8: Ettersøk av skadet vilt

Naturen er uforutsigbar. Det samme er jakta. Selv om jegeren føler seg helt sikker i en skuddsituasjon, vil det dessverre kunne oppstå tilfeller med skadeskyting fra tid til annen.

Les om neste samling