Fastelavn, hveteboller og pannekaker

Søndag er det fastelavn og hveteboller, gjerne med krem og syltetøy, som gjelder. Tirsdagen etter er det fetetirsdag og pannekakenes dag som feires. Vi gir deg deilige tips til godt fyll.

Publisert: 28. februar 2025 kl. 12.02

Sist oppdatert: 28. februar 2025 kl. 12.09

Men hvorfor disker vi egentlig opp med boller og pisket krem til fastelavn? Jo, det stammer fra en gammel kristen tradisjon der fastelavn betyr «kvelden før fasten». 

Dette var opprinnelig en tredagers festperiode som starter med fastelavnssøndag, og fortsetter med blåmandag og fetetirsdag. Det skulle tradisjonelt spises ekstra godt for å gjøre seg klar til å faste, og dermed kommer de ekstra mettende bollene fylt med deilig krem og bær inn.

Poenget var også å spise opp alt av ferske råvarer, som melk, egg og smør som er hovedingrediensene i pannekakerøra, og slik fikk vi også pannekakedagen.

Fastelavnsboller

Glad i vaniljekrem? Lag skoleboller

De smaker nydelig med melis og kokos eller et melisdryss. De blir dessuten ekstra gode med bringebær. 

Oppskriften External-link icon

Pannekaker

Nyhetsbrev for den matglade

Ønsker du å få matinspirasjon rett i innboksen din hver måned? Da bør du melde deg på vårt nyhetsbrev som vil inneholde nye og fristende oppskrifter.

Meld deg på her External-link icon
Flere oppskrifter mwed vilt, fisk og ville vekster