Kantarellsuppe

Kantarellen er kanskje Norges mest gjenkjennelige matsopp, og denne herlige soppen finner du over hele Norge. Kantarellsuppe er for eksempel en nydelig forrett til reinsdyrsteken.

Publisert: 07. juni 2021 kl. 12.15

Sist oppdatert: 25. august 2021 kl. 14.20

Kantarellsuppe varmer godt utover høsten og kan fint spises som hovedrett med et nystekt brød ved siden av. Kantarellen omtales ofte som skogens gull og passer som hånd i hanske til høstens herlige viltkjøtt. Kantareller kan du ha i både gryter og supper, og den passer utmerket som tilbehør til både steik og biff. Den kan serveres stekt, som chutney, den kan stues og hermetiseres. Med en litt pepperaktig ettersmak har kantarellen en kraftigere soppsmak enn sjampinjong.  ​

Kantarellen må varmebehandles 

I følge Bama skal all sopp varmebehandles før bruk. Kantarellen børstes ren, bruk eventuelt en liten kniv. Skjær litt av stilken og riv i passende biter fra toppen og nedover. Stek soppen i varm panne med litt smør eller nøytral olje til du får en fin brunfarge på deler av soppen. 

Oppskrift 
Kantarellsuppe

Ingredienser 
4 personer: 

600 gr kantareller 
1 fedd hvitløk 
1 løk 
1 ss smør 
3 dl hvitvin 
5 dl grønnsakskraft 
6 dl fløte 
Salt/pepper/timian 

Slik gjør du: ​

  1. Ta vare på 10-12 av de minste kantarellene til pynt. 
  2. Børst kantarellene rene, fjern litt av stilken og finhakk. Finhakk hvitløk og løk. 
  3. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør og fres kantarellene, hvitløken og løken til du får en fin brunfarge på deler av soppen. 
  4. Tilsett hvitvin, og la det putre i 10 minutter. 
  5. Tilsett grønnsakskraft og fløte, og la kantarellsuppen putre i ca. 8 minutter. Smak til med salt, pepper og frisk timian, kjør suppen med en stavmikser til den tykner og blir helt glatt.  
  6. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør, og fres de små kantarellene til de er gylne.  
  7. Hell suppen i skåler og pynt med kantareller og litt frisk timian. Server med et deilig nystekt grytebrød.