Helt vilt

Bli med på å skape helt vill matglede blant barn og unge. Vi har satt sammen et ferdig kursopplegg for alle foreningene i NJFF.

Publisert: 16. mai 2023 kl. 09.40

Sist oppdatert: 11. mars 2024 kl. 11.14

​​​​​​Har din forening som mål å gi barn og unge mer kunnskap om bruk av fisk, vilt og nyttevekster? Da er Helt vilt-matkurset midt i blinken. 

Helt vilt-matkurset er tilgjengelig året rundt. Legg det inn i aktivitetskalenderen merket med Helt vilt om din forening arrangerer kurset.

Matkursene, som er utarbeidet av Charlotte Mohn Gaustad, kan gjennomføres av friluftsveiledere og lokallagene som en aktivitet for barn og unge. Her vil deltagerne se hva som kan trylles fram av det som høstes, og kurset vil gi masse matglede og inspirasjon.

Instruksjonsheftet og filmene vil gi en god innføring for kurslederne slik at det skal være enkelt å gjennomføre kurset.

Deltagerene får:

  • Lære hvordan man kan tilberede - rype/rådyr/fisk/bær
  • Lære om etterbehandling som flåing av rype og filetering av fisk
  • Tilberede retter av vilt/fisk/bær
  • Spise det som er laget 
  • Fortløpende arbeidsoppgaver både før, under og etter aktiviteten​

Last ned Instruksjonshefte Helt vilt (PDF)

Søk midler til Helt vilt

Foreninger kan søke midler til Helt vilt via familieaktivtetsmidler. Det er også mulig å bruke Helt vilt som aktiviteter inn i JOFS, og dermed søke om støtte til dette. I tillegg vil Helt vilt også falle inn under kriteriene for å søke Frifondsmidler. 

Her søker du om midler: Søknadsportalen

Frist for å søke familieaktivitetsmidler/ JOFS og Frifond lyses ut via søknadsportalen, følg med der og i foreningsinfo.

Materiell til foreningene

Foreninger som ønsker det kan bestille og få tilsendt oppskriftshefter som følger kursopplegget.
Kontakt Anine for bestilling: anine.gutubakken.byles@njff.no 

Til hver oppskrift følger det instruksjonsfilmer for arrangør og deltaker. QR-kode til filmene finner du i instruksjonsheftet (PDF) og i oppskriftsheftet. 

Du finner også filmene på YouTube.

Charlotte.jpg

Charlotte Mohn Gaustad har vokst opp på Bjerke Gård i Solør. Etter bestått fagbrev som kokk i 1998 ved Restaurant Blom i Oslo har hun jobbet ved en rekke ulike restauranter, alt fra de ærverdige, til de mest funky restaurant-barer - f​ra Tynset i Østerdalen til London.

Hun har vunnet flere priser, blant annet en andreplass i Young Chef of the Year i Storbritannia i 1999 og en tredjeplass i Årets Hulda i 2003. I 2005 ble hun tildelt Norges Bondelags kokkestipend. I perioden 2003 til 2010 driftet hun familiens kurs- og konferansested, Opaker Gård i Solør, som ble tildelt Reiselivsprisen i 2007. I tillegg har hun jobbet som frontfigur i tv-reklamene til Matprat.no og alternert med Arne Brimi i Dagbladets matspalte fra 2006-2013.​

​Charlotte har gitt ut en rekke kokebøker og vært med i flere TV-programmer.

Til daglig drifter hun sitt eget firma, Markestad AS, med hovedvekt på  “Charlottes Husmorskole”.​

Les mer om Charlotte her.​

Oppskriftene i matkurset: