MENY hamburgermeny Close-menu button
Trenger du tips til turmat? Vi har både oppskriftene og mange gode tips til hvordan du enkelt kan ta med deg deilig turmat i sommerferien.

Tips til turmat

Trenger du tips til turmat? Vi har både oppskriftene og mange gode tips til hvordan du enkelt kan ta med deg deilig turmat i sommerferien.

Publisert 22. juni 2022 kl. 15.15

Skal du ut på tur, så er det viktig å ha med seg god mat som gir energi. Ikke minst bør det være enkelt å tilberede slik at turgleden ivaretas. 

Mange fortrekker å ta med seg matpakke fordi det er det enkleste. Men det er mye godt og lettvint du kan lage på primusen også. Fordelen med en primus er at den er lett å bære og enkel å bruke. Vekt er viktig å tenke på om man skal gå langt, så pakk smart og planlegg måltidene etter hvor lang turen er. 

Fersk fisk som turmat

Planlegger du fisketur og satser på å få napp? Da er det bare å sørge for at du har med noe enkelt og godt tilbehør slik at du kan nyte fisken på sitt ferskeste. Varmrøyking av fisk på primusen er for eksempel en enkel måte å tilberede på, og krever både lite utstyr og tilbehør. Den kan fint spises uten tilbehør også, men smaker nydelig med litt enkelt tilbehør som salat og aioli. 

varmrøyking på primus.jpg
Varmrøkt fisk: Alt du trenger for å varmrøyke fisk på primusen er blader, kvister, einebær, primus med gryte, gass og klype.

Benytt deg av skogens ville vekster

Er det sesong for eksempel sopp eller bær, kan man planlegge det inn i maten også. Det er jo nydelig tilbehør i både gryter, omeletter, på burger og quesadillas. Dessuten kan du lage deilige s'mores med bær. 

Om du lager ferdig suppe hjemme og ønsker å holde den varm fremfor å varme den opp på turen, så er det fint å frakte den på termos. 

Anine-Gutubakken-Byles.-Foto-Jo-Straube-NJ-08836- Foto_Jo_Straube (1).JPG
Foto: Jo Straube

Nyttige tips til turmaten

  • Kutt opp alt av ingredienser hjemme

  • Pakk smart

  • Tenk på vekt om turen er lang

  • Om du har med saus, suppe eller annet flytende, ha det over på en tom brusflaske. Ha gjerne en pose utenpå emballasjen så du unngår lekkasje

  • Velg retter som alt-i-ett-gryter. Da blir det mindre oppvask på turen. Det er også både raskt og lettvint siden du gjør den største jobben hjemme

 

I matboksen:

Om du tar med for eksempel wraps har du mulighet til å lage individuelle matpakker der alle får det tilbehøret de ønsker. Pakk inn i matpapir og sett navn på. 
I wraps kan du ha både viltkjøtt og fisk. Du kan gjerne panere fisken og steke den. Det er ofte en vinner hos barna. Av saus kan vi anbefale tyttebæraioli og ramsløkpesto. Alt av salat er godt i wraps.

På primusen:

Nachos med tacorester på primusen er både en fin mulighet til å bruke opp restene på og en veldig enkel rett å ta med seg på tur. Pakk ingrediensene i matbokser og legg kjøtt, tacoskjell i biter, ost, løk og andre grønnsaker lagvis i en kjele. Varm opp på primusen på svak varme til osten smelter.

På bålet/bålpanne:

Ferdig pizzadeig er en lettvint måte å ta med seg for eksempel pizzasnurrer på tur. Fyll, rull og pakk inn. Ta med på tur. Det kan være en fordel å dele opp snurrene på tur da de fort kan gå litt i oppløsning om de er delt opp på forhånd og lagt i en matboks. Legg dem i en ring i en stekepanne med smør. Unngå å ha en pizzasnurr i midten da den vil bli brent. Stekes på svak varme til deigen er gjennomstekt.

 

Deilige oppskrifter på turmat finner du her:

Her finner du flere oppskrifter på turmat