Vilt og fisk på grillen

Både viltkjøtt og fisk er nydelig å grille og noe av det mest smakfulle du kan servere på varme dager. Her får du tips til selve grillingen og tilbehør som passer til.

Publisert: 09. mai 2022 kl. 13.42

Sist oppdatert: 02. april 2024 kl. 10.33

For en perfekt grilling bør direkte og indirekte varme brukes riktig. Når du griller på direkte varme er det over glødende kull eller bluss. Denne metoden egner seg best for å få en stekeskorpe på store kjøttstykker og til biff, pølser, hamburger, grillspyd, fisk og grønnsaker.

Når du griller på indirekte varme gjøres det på den delen av grillen som ikke er direkte eksponert for varme. Dette passer best for større kjøttstykker. Når du skal helsteke kjøtt og fisk, eller grille med indirekte varme får du best resultat om du har på lokket. Da beholder du varmen inne i grillen og du får et jevnere resultat.

Grilling av viltkjøtt

Viltkjøtt er magert og kan fort bli tørt om det ikke grilles på riktig måte. Ikke grill kjøttet for hardt, slik at kjøttets kjernetemperatur blir for høy og kjøttet blir tørt. For høy varme over for lang tid kan også gi en brent smak. Kjernetemperatur og bruk av et steketermometer er derfor viktig for best mulig resultat.

Kjernetemperatur viltkjøtt:

Rødt: 54-58 grader

Rosa: 60-65 grader

Gjennomstekt: 66-70 grader

For grilling av store kjøttstykker kan du gni kjøttet inn med krydder først og pensle det med olje. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen, legg kjøttstykket på indirekte varme og lukk lokket. Når kjøttet har fått en kjernetemperatur på 60 grader er kjøttet medium stekt. La kjøttet hvile i ti minutter før servering.

Tips til perfekt grillet viltkjøtt:

  1. Temperere kjøttet før du legger det på grillen
  2. Grill kjøttet på direkte varme først for å få en stekeskorpe
  3. Fortsett med indirekte varme med lokk
  4. Bruk steketermometer for best resultat
  5. Pensle både før du griller og underveis med olje
  6. La kjøttet hvile i 10 minutter før det serveres

Server gjerne fylte sopp og grillet kinakål til viltkjøttet.

Fisk på grillen

Hel fisk på grillen er ikke bare godt, men også veldig enkelt. Du kan grille alle typer hel fisk og med et termometer kan du sørge for at fisken blir perfekt. Hel fisk er klar når den har en kjernetemperatur på 52 grader. Bruk direkte- og indirekte varme. Fiskefilet kan grilles på samme måte som store kjøttstykker. Grill først på direkte varme til de er gylne, og så på indirekte varme under lokk til den har nådd kjernetemperaturen. 

Tips til perfekt grillet fisk:

  1. For å unngå at fisken brenner seg fast på grillen, kan du bruke aluminiumsfolie eller du kan pensle undersiden av fisken med litt deilig olivenolje eller melk før du legger den på grillen.
  2. Løs fisk kan saltes i forkant, skylles og oljes før den legges på grillen.
  3. Når fisken når en kjernetemperatur på 52 grader er den klar.
  4. La fisken hvile i ti minutter før servering

Perfekt tilbehør til fisk er en frisk og god fennikel- og reddiksalat med eplebiter, rucuola og hjemmelaget dressing eller en klassisk agurksalat.

Tilbehør til grillmaten

Vilt og fisk på grillen

En god saus er med på å gi måltidet en ekstra god smaksopplevelse. Den binder rett og slett retten sammen. Vi har samlet alle våre sauser, og håper du finner en som passer til det du har tenkt til å lage.

Gode sauser til vilt og fisk

En god saus er med på å gi måltidet en ekstra god smaksopplevelse. Den binder rett og slett retten sammen. Vi har samlet alle våre sauser til vilt og fisk, og håper du finner en som smaker.

Her finner du oppskriftene External-link icon

Hjemmelaget brød