10 tips til turmaten

Det meste kan lages på primusen eller på bålet, det handler bare om litt planlegging og gode forberedelser før turen. Her får du 10 smarte tips for å lykkes med turmaten.

Publisert: 11. april 2022 kl. 06.21

Sist oppdatert: 28. mars 2024 kl. 10.04

Pizzasnurrer-3.jpg
 1. ​Forberedelser er viktig 
  Gjør så mange forberedelser som mulig hjemme. Stek opp kjøtt, kok grønnsaker, kutt opp det som skal rett i en gryte eller i stekepanna. Pakk alt i matbokser eller andre oppbevaringsbokser.

 2. Pakk smart 
  Bruk gjerne matbokser med flere rom for å legge de ulike ingrediensene til turmaten i. Skal du frakte saus kan du for eksempel vaske og fylle en tom ketchupflaske eller en brusflaske. Ta alltid en pose utenpå bokser og flasker med flytende innhold slik at du ikke får mat utover hele sekken. 

 3. Ferdiglagde wraps 
  Lag ferdig wraps hjemme. La alle velge sitt favorittilbehør og pakk dem i matpapir som du kan navne med en tusj. 

 4. Bruk restemat 
  Å ta med restematen på tur er både smart, enkelt og digg. Har du tacorester? Legg det lag på lag, og vipps så har du deilig nachos til lunsj eller middag. 

 5. Tips til damping ​
  Ønsker du å dampe mat, for eksempel dumplings som du har laget ferdig hjemme, da kan du ta av nettingen på en metallsil som kan plasseres opp ned i gryta på primusen. Fyll på med vann. Spisepinner kan alle spikke selv på turen. 

 6. Aluminiumspakker 
  Kutt opp kjøtt/fisk og grønnsaker med litt urtesmør, og lag små pakker med aluminiumsfolie. De kan du enten varme opp på primusen eller bålet. 
   

  Vilt egg i folie er turmat på sitt beste. Hvor herlig er det ikke å ta med seg restemat, kakke ett egg over og frese det på grillen?
  Vilt egg i folie: Turmat på sitt beste. Hvor herlig er det ikke å ta med seg restemat, kakke ett egg over og frese det på grillen?
 7. Pizza på tur 
  Bruk ferdig pizzadeig. Du kan for eksempel lage pizza i en stekepanne på både primus og bålet. Ha toppingen i en matboks og ta med et lokk slik at osten smelter. Ellers kan du ha på fyllet på deigen hjemme, rulle sammen og dele i skiver. Da kan du enkelt frese pizzasnurrer i stekepanna på enten bålet eller primusen. Pinnepizza kan også forberedes hjemme. Ha på fyll på deigen, rull den tett sammen. På turen finner du en passe pinne som du tvinner deigen rundt og steker over bålet. Horn er også nydelig på tur, og de lager du ferdig hjemme. 

 8. Varmrøyking på primusen 
  Varmrøyking gir ikke bare god smak på fisken, den blir også utrolig saftig. Legg et par tynne pinner på kryss og tvers i bunnen av kjelen på primusen. Legg en seng av einebær, blader og kvister og fisken eller fiskebitene på topp. Sett kjelen på primusen og sett på et lokk. Ikke ha alt for sterk varme, men nok til at einebærene begynner å ryke. La fisken røyke i 15-20 min. 

 9. Alt-i-ett 
  Det er flere ting du kan lage som alt-i-ett. Omelett: Miks sammen egg, krydder og litt melk og ha over på en flaske. Finhakk løk, paprika, sopp og viltpølse og fres det i stekepanna hjemme og ha det over på flasken. Ta med primusen og litt smør, og vipps så har du en deilig omelett på tur. Pytt-i-panne: Finhakk kokte poteter, løk, paprika og viltpølser hjemme, og ha det over i en matboks. Ta med primusen og litt smør på tur og fres alt sammen i stekepannen. Meksikansk ris på primusen er også både godt og lettvint. 

 10. Ostesmørbrød 
  Lag ferdig ostesmørbrødene hjemme. Har du elgkarbonader til overs smaker det for eksempel nydelig med ost, pesto og stekt sopp. Pakk dem inn i aluminiumsfolie og gi navn til hver pakke om fyllet er ulikt. Her kan alle få sitt favorittilbehør. Hvis du har et toastjern eller et vaffeljern til bål kan du bruke det. Ellers kan du fint steke dem på bålet eller primusen med aluminiumsfolien på. ​
   

  IMG_7526.JPG
  Banansplit på bålet: Fyll en banan med sjokoladebiter, marshmallows og bær. Pakk den inn med aluminiumsfolie og varm den på bålet.
Her finner du flere oppskrifter på turmat